Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

UNICEF: 400.000 de copii din România sunt în afara sistemului de educaţie

Aproximativ 400.000 de copii sunt în afara sistemului de educație, iar violența împotriva minorilor este un fenomen larg răspândit în România, anunţă UNICEF, care precizează că în 2017 au fost raportate peste 15.000 de cazuri de abuz, neglijare și exploatare a copiilor.

„România se confruntă cu o serie de provocări, multe dintre acestea putând fi influențate în bine prin educație parentală. De exemplu, aproximativ 400.000 de copii sunt în afara sistemului de educație, iar violența împotriva copiilor este un fenomen larg răspândit în România. Potrivit celor mai recente statistici, în 2017 au fost raportate peste 15.000 de cazuri de abuz, neglijare și exploatare a copiilor”, se arată într-un comunicat al UNICEF, citat de Mediafax.

„Studii internaționale și experiențele locale ne-au demonstrat că, alături de profesori, părinții joacă un rol-cheie în succesul educațional al copiilor. Având în vedere că nevoile copiilor se schimbă cu fiecare etapă de dezvoltare, părinții, indiferent de mediu de reședință, statut economic, educație sau etnie, au nevoie de informații adecvate pentru a răspunde în mod eficient acestor nevoi”, a declarat Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România, în cadrul unei dezbateri cu tema „Școală, familie, comunitate – paradigma succesului educațional”, organizată de Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, în parteneriat cu Asociația HoltIS și UNICEF în România.

De asemenea, reprezentantul UNICEF mai spune că educaţia parentală contribuie la îmbunătăţirea relaţiilor dintre părinţi şi copii, reducerea cazurilor de abuz și violență asupra copilului, scăderea absenteismului şcolar şi creşterea participării şcolare.

„Educația parentală este una dintre cele mai eficiente și ieftine modalități de sprijinire a părinților. Întâlnirile părinților devin un mediu plăcut în care își împărtășesc experiențele personale, învață foarte multe lucruri de la ceilalți și își rafinează noi perspective apreciative de relaționare cu copiii”, a spus directorul Asociației HoltIs, Ștefan Cojocaru.

În ultimii șapte ani, UNICEF împreună cu HoltIS au construit o rețea de peste 800 de educatori parentali care au sprijinit peste 31.000 de părinți din întreaga țară să își îmbunătățească abilitățile și cunoștințele pentru a avea grijă de copiii lor.

Sursa foto: pixabay.com

X
X
X