Uniunea Părinților Maghiari cere demisia ministrului Educației, Valentin Popa

Uniunea Părinților Maghiari din România cere demisia ministrului Educației Naționale, Valentin Popa. De asemenea, asociația solicită abrogarea Ordonanței de Urgență care stabilește că predarea limbii române la clasele primare cu predare în limbile minorităţilor se face de către profesori, nu de către învățători.

„În calitate de părinţi ai elevilor care aparţin minorităţilor naţionale, în data de 28 august 2018 am aflat uimiţi că s-a adoptat Odonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 9/2018, prin care se stipulează că la clasele primare cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura română vor fi predate de profesori de specialitate cu studii superioare. Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial fără consultarea obligatorie a părţilor interesate, fără a avea o motivaţie anume. (…) Cerem abrogarea ordonanței respective! Cerem negocieri imediate! Cerem demisia imediată a ministrului Educației Naționale!”, se arată într-o proclamație a Uniunii Părinților Maghiari din România, citată de Mediafax.

Reprezentanții asociației susțin că sunt de acord că limba oficială a statului trebuie însuşită și se declară bucuroși că, în urmă cu şase ani, a demarat reforma predării Limbii române, permiţând învăţarea acesteia ca limbă nematernă.

„Perioada de implementare propusă a reformei era de 12 ani, cu începere din clasele primare. Încă de la momentul respectiv am considerat prea lungă perioada de 12 ani, căci în viziunea noastră ea putea fi implementată mult mai rapid. În prezent, această reformă se află în al 6-lea an, generaţiile care o aplică se dezvoltă minunat, fapt demonstrat şi de evaluările naţionale periodice. Învăţătorii participă regulat la pregătiri profesionale pentru a însuşi noile metode pedagogice, pentru a asigura o predare de calitate superioară a limbii române”, susțin părinții maghiari.

Ei se declară mulţumiţi de noile metode, de noua curriculă pentru că au observat o comunicare mai uşoară, mai relaxată în limba română la copii, obiectivul lor fiind utilizarea limbii română la toate nivelurile.

„Vrem să fie mai uşor pentru copiii noştri. Vrem ca ei să se poată afirma profesional în România. Eşecurile de la examenele de Bacalaureat din anii anteriori au arătat exact faptul că reformele de acum 6 ani ar trebui accelerate şi implementate inclusiv în clasele 7-12. Prin această Ordonanţă se distruge singura oportunitate care funcţionează şi produce rezultate fantastice! Problema nu este cu învăţătorii, ci cu sistemul!”, se mai arată în proclamație.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, la finalul şedinţei Consiliului Permanent al UDMR, că ministrul Valentin Popa a luat două decizii în ultimele trei săptămâni cu care UDMR nu a fost de acord.

Sursa foto: pixabay.com

Te-ar mai putea interesa

X
X
X