Vestigii arheologice din secolul XVIII, salvate și expuse într-un imobil care se construiește pe strada Avram Iancu

O parte din vestigiile arheologice descoperite în această vară pe strada Avram Iancu din centrul Clujului vor fi puse în valoare în unitatea hotelieră care urmează să fie ridicată aici.

O boltă de piatră din secolul XVIII va fi expusă în clădirea care se va ridica pe strada Avram Iancu.

Comisia Națională de Arheologie a recomandat recent descărcarea arheologică a amplasamentului. Astfel, de astăzi, dezvoltatorii proiectului vor putea începe lucrările. Arheologul Sorin Cociș a explicat, pentru EBS Radio, că unul din cele mai spectaculoase elemente descoperite va fi expus în viitorul imobil.

„Am primit descărcarea arheologică, dar cu condiția ca bolta de piatră, care este frumoasă, și un rând de canal să fie pusă undeva expozițional, lângă lift, la intrare”, a precizat Sorin Cociș.

Potrivit arheologilor, bolta de piatră care va fi expusă în viitorul hotel marca un cămin de apă de secol XVIII, specific sistemelor de canalizare austriece.

În urma săpăturilor, specialiștii au descoperit, în premieră, întreaga lățime a unei secțiuni din șanțul cetății medievale a Clujului.

Cu ocazia săpăturilor efectuate în această vară, specialiștii au reușit să descopere, în premieră, întreaga lățime a unei secțiuni din șanțul cetății medievale a Clujului.

Text și foto: Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: