VIDEO | Emmanuel Macron propune o reuniune cu liderii partidelor şi reprezentanţii protestatarilor, după violențele de la Paris

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a cerut premierului Edouard Philippe să organizeze o reuniune cu liderii principalelor partide şi cu reprezentanţii protestatarilor.

„Preşedintele Republicii i-a cerut premierului să îi primească pe liderii partidelor parlamentare şi pe reprezentanţii manifestanţilor”, a comunicat duminică seară Palatul Élysée, potrivit Mediafax. „Tema instituirii stării de urgenţă nu a fost abordată” la reuniunea de duminică, au declarat surse oficiale.

O reuniune excepţională s-a desfăşurat duminică la Palatul Élysée, pe tema protestelor violente de la Paris. La şedinţă au participat preşedintele Emmanuel Macron, premierul Edouard Philippe şi ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, precum şi şefi ai serviciilor de securitate franceze.

Aproximativ 135.000 de persoane au participat sâmbătă la protestele organizate în Franţa de Mişcarea „Vestelor galbene”, care denunţă majorarea preţurilor la carburanţi şi scăderea nivelului de trai. Cel puţin 263 de persoane au fost rănite în cursul protestelor de la Paris, iar 412 indivizi acuzaţi de implicare în violenţe au fost reţinuţi, a transmis Ministerul de Interne.

Protestatari violenţi au vandalizat, sâmbătă seară, Arcul de Triumf din Paris, monument datând din anul 1836. Edificiul a suferit daune atât în exterior, cât şi în interior. Indivizii violenţi au reuşit să ajungă până în partea superioară a monumentului, vandalizând mobilier şi sculpturi de valoare

Noi violenţe s-au înregistrat duminică în localitatea La Ciotat, situată la periferia oraşului Marsilia. Opt protestatari au fost reţinuţi după confruntări cu poliţia și doi agenţi de poliţie au fost răniţi.

De la începerea protestelor, acum câteva săptămâni, trei persoane au murit în accidente rutiere produse din cauza blocării şoseselor de către manifestanţi.

Proteste au avut loc sâmbătă în oraşele Paris, Bordeaux, Brest, Toulouse, Montpellier, Lille şi Marsilia.

 

Sursa foto: Facebook/Emmanuel Macron