Zece ţări au lansat un plan comun de apărare militară a Europei

Zece ţări europene au lansat, în cursul unei reuniuni desfăşurate la Paris, un plan comun de apărare militară.

Iniţiativa Europeană de Intervenţie (IEI) a fost lansată în iunie, dar miercuri, în cadrul unei reuniuni desfăşurate la Paris, liderii ţărilor participante au elaborat planul de funcţionare a acestei coaliţii.

La proiectul coordonat de Franţa s-au alăturat Germania, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Olanda, Spania şi Portugalia. Finlanda a semnalat că se va alătura coaliţiei, informează agenţia Reuters, preluată de Mediafax.

Conform iniţiatorilor, proiectul condus de Franţa nu reprezintă o alternativă la Alianţa Nord-Atlantică, dominată de Statele Unite, deşi crearea acestei coaliţii reflectă preocupările privind abordarea izolaţionistă a Administraţiei Donald Trump. „Într-un mediu în care ameninţările şi modificările de natură geopolitică şi climatică se intensifică, iniţiativa trebuie să transmită mesajul că Europa este pregătită, are capabilităţi. Iniţiativa nu intră în contradicţie, nici nu încearcă să ocolească eforturile istorice în materie de apărare ale Uniunii Europene, nici pe cele ale NATO. Dimpotrivă, va contribui la îmbunătăţirea interoperabilităţii între ţările participante”, a declarat un oficial guvernamental francez, citat de Reuters.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să își înfiinţeze propria armată, pentru a reduce dependenţa de Washington în materie de apărare.

Sursa foto: pixabay.com

Te-ar mai putea interesa