Germania şi Franţa susțin înfiinţarea unei armate europene

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, au pledat, cu ocazia semnării Tratatului bilateral, pentru intensificarea coeziunii comunitare şi crearea unei armate europene.

Emmanuel Macron şi Angela Merkel au semnat marţi Tratatul de la Aachen, confirmând angajamentul de cooperare la 56 de ani de la Acordul Elysee, care a marcat reconcilierea postbelică la nivel bilateral.

Cu ocazia ceremoniei, Angela Merkel a declarat că noul Tratat promovează „cultura militară comună şi industria militară”, contribuind la „crearea unei armate europene”, potrivit Europe1.

„Se afirmă puteri autoritariste. Să construim o armată europeană reală pentru a ne putea apăra şi pentru a avea o politică externă reală”, a afirmat, la rândul său, Emmanuel Macron, citat de Agenţia France-Presse.

Tratatul de la Aachen prevede intensificarea cooperării franco-germane în materie de securitate prin „aprofundarea cooperării în materie de politică externă, internă şi în privinţa apărării”. Franţa şi Germania își asumă angajamentul de a „oferi asistenţă reciprocă prin toate mijloacele de care dispun, inclusiv prin forţe armate în cazul agresiunilor vizând teritorii”, conform Deutsche Welle.

Parisul şi Berlinul vor înfiinţa un Consiliu de apărare şi securitate care va exercita rol politic în respectarea angajamentelor. La nivelul diplomatic, Berlinul şi Parisul vor face eforturi pentru admiterea Germaniei ca membru permanent în Consiliul de Securitate ONU. De asemenea, Germania şi Franţa vor avea poziţii diplomatice similare.

Tratatul conţine referiri la modalităţi de consolidare a relaţiilor dintre cetăţeni şi companii din ambele ţări, inclusiv prin stimularea bilingvismului în comunităţile situate la frontiera franco-germană. De asemenea, Franţa şi Germania intenţionează intensificarea relaţiilor comerciale şi armonizarea reglementărilor în domeniul afacerilor.

La sfârşitul anului 2018, Emmanuel Macron a declarat că Uniunea Europeană trebuie să înfiinţeze propria armată, pentru a reduce dependenţa de Washington în materie de apărare. Preşedintele Franţei denunţa apariţia unor „puteri autoritariste” şi evoca necesitatea apărării Europei de Rusia, China şi chiar Statele Unite.

Uniunea Europeană intenţionează eficientizarea şi uniformizarea structurilor din industria militară, astfel încât ţările membre UE să fie mai puţin dependente de Statele Unite în materie de apărare, anunţa la începutul anului 2017 preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. La sfârşitul anului 2016, Uniunea Europeană a lansat cel mai mare proiect de cercetare pentru consolidarea apărării din ultimii zece ani, în contextul deciziei Marii Britanii de ieşire din spaţiul comunitar şi al riscurilor ca Administraţia Donald Trump să nu mai respecte angajamentele de securitate.

În scopul relansării cooperării în materie de apărare, Comisia Europeană a propus crearea unui fond de cinci miliarde de euro şi anularea reglementărilor care opreau investiţiile pentru apărare din bugetul comun al UE. Miniştrii de Externe ai statelor europene au pledat, în contextul victoriei lui Donald Trump în SUA, pentru consolidarea sistemului UE de apărare, în timp ce Federica Mogherini, Înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe, a catalogat Uniunea Europeană drept o „superputere”.

Sursa foto: elysee.fr

Ne poți asculta și aici: