Ziua Brâncuși, marcată la Cluj-Napoca și Dej

Unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea, Constantin Brâncuși, va fi omagiat, mâine, în Cluj-Napoca și Dej, când se împlinesc 143 de ani de la nașterea sa.

În Cluj-Napoca va fi organizată o expoziție de carte dedicată artistului. Evenimentul va avea loc de la ora 13.00, în foaierul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga”.

Tot mâine, la Muzeul Municipal din Dej va rula, începând cu ora 9.00, documentarul „Constantin Brâncuși. Coloana sau lecția despre infinit”, creație premiată de Uniunea Cineaștilor din România. „Proiecția filmului se adresează profesorilor și elevilor dejeni, care vor participa organizat la acest eveniment cultural, dar și dejenilor iubitori de artă. Filmul este o producție Cinepub în regia și scenariul lui Laurențiu Damian. Firul documentarului se concentrează pe momentul octombrie 1996, atunci când „Coloana fără sfârşit” a fost demontată. După patru ani de expertize tehnice, lucrările de restaurare au fost iniţiate în toamna anului 2000 şi finalizate la începutul iernii. Documentarul surprinde acest proces, probabil unic, în contextul mai larg al operei şi personalității lui Constantin Brâncuși”, se arată într-un comunicat al Primăriei Dej.

Tot în cadrul muzeului va fi deschisă o expoziție de artă plastică, iar Biblioteca Municipală Dej va găzdui o expoziție de carte dedicată sculptorului.

Ziua Brâncuși a fost declarată sărbătoare națională în noiembrie 2015 și a fost marcată pentru prima oară în 19 februarie 2016.

Sursa foto: Facebook/Municipiul Dej

Ne poți asculta și aici: