19 august, Ziua mondială a fotografiei

Fotografia reprezintă un mod de exprimare a autorului şi are capacitatea de a surprinde un loc, o experienţă, un sentiment, o idee sau, pur şi simplu, un moment. O lume întreagă poate fi surprinsă într-o fotografie şi de aceea se spune că “o imagine valorează cât o mie de cuvinte”. Uneori, mult mai mult decât atât. Astăzi, 19 august, sărbătorim Ziua mondială a fotografiei şi vă prezentăm, pe scurt, istoria acestei minunate invenţii care are menirea de a păstra, peste timp, urmele paşilor istoriei.

În 2024 tema acestei zile este „O ZI ÎNTREAGĂ” („AN ENTIRE DAY”), iar pe parcursul unei zile întregi, cele peste 8 miliarde de pământeni sunt provocate să adune experienţe timp de 24 de ore prin intermediul cadrelor fotografice.

Îndemnul acestei zile este de a surprinde cât mai multe aspecte diferite din ceea ce se întâmplă în întreaga lume într-o singură zi.

În acest an, site-ul Zilei mondiale a fotografiei – www.worldphotographyday.com – invită participanţii să posteze propriile fotografii, un videoclip sau un time-lapse realizat pe 19 august 2024 cu etichetele #AnEntireDay, #August192024, #WorldPhotographyDay şi #WorldPhotographyDay2024 pe o platformă socială la alegere.

Ziua de 19 august marchează inventarea de către Louis Jacques Mande Daguerre (1787- 1851) şi Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a procedeului de realizare a fotografiei prin “daghereotipie”. Guvernul francez anunţa acest “cadou gratuit pentru lume” pe 19 august 1839.

Înaintea perfecţionării acestui procedeu, în 1826, Nicéphore Niépce a captat o imagine cunoscută sub numele “Point de vue du Gras”, considerată cea mai veche fotografie din lume şi realizată printr-un proces numit “heliografie”, scrie www.historyofinformation.com, potrivit Agerpres.
După moartea lui Niépce, Daguerre a continuat experimentele împreună cu fiul acestuia, Isidore, folosind ca agent sensibilizator iodul pus pe o placă de cupru, acoperit cu un strat de argint. Printr-o developare în vapori de mercur se obţine o imagine negativă în relief (o matriţă).

Daguerre a obţinut brevetul la 9 ianuarie 1839, când invenţia a fost prezentată Academiei Franceze de Ştiinţe. Ulterior, pe 19 august 1839, guvernul francez cumpăra brevetul, iar procedeul daghereotipiei a fost folosit după aproximativ 11 ani, în numeroase studiouri din New York. Era începutul erei moderne în fotografie.

Ilona Farkas

Ne poți asculta și aici: