Platforma, dezvoltată în cadrul proiectului european Mentality, reunește servicii gratuite de sănătate mintală pentru persoanele cu astfel de afecţiuni și pentru cele aflate în situații vulnerabile. Încă de la lansare, spun reprezentanţii fundaţiei Estuar, harta a fost “populată” cu peste 50 de unități din regiunea Cluj-Napoca, iar până la finalul anului va avea acoperire națională.
Harta Sănătății Mintale este o platformă interactivă care reunește servicii gratuite de sănătate mintală pentru persoanele cu astfel de afecţiuni și pentru persoanele aflate în situații vulnerabile. Totodată, pe hartă nu figurează doar instituţiile care oferă servicii de sănătate sau servicii sociale, precum primăriile, cu direcţiile aferente, ONG-uri şi biserici, ci şi instituţii de cultură care oferă intrare gratuită, în baza certificatului de handicap: muzeele din oraş, Teatrul Naţional şi Teatrul Maghiar, precum şi Salina Turda.
„Oamenii care dezvoltă o afecțiune psihică, cum ar fi anxietate, depresie sau alte probleme, nu știu cum să caute ajutor. Dacă ai această hartă pe internet, de acasă, din mediul protectiv, poți să cauți multe servicii. De exemplu, o persoană vrea consiliere individuală, nu să meragă la un centru de zi sau poate să caute un loc în care să lucreze”, a spus, la evenimentul prilejuit de lansarea aplicaţiei, Finta Orsolya, coordonatorul Fundației Estuar.
Potrivit acesteia, în judeţul Cluj sunt înregistrate aproximativ 20.000 de persoane care au un diagnostic psihiatric, însă numărul real ar putea fi mult mai mare deoarece “fiecare a patra persoană poate să dezvolte o problemă psihică din cauza vieţii pe care o trăim”.
(Ilona Farkas)