Acţiune, motor! O nouă experienţă memorabilă vă aşteaptă la TIFF

A 23-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania – TIFF se va desfăşura la Cluj-Napoca în perioada 14 iunie – 24 iunie. La Gala de Deschidere vor participa mii de spectatori care, potrivit organizatorilor, “vor avea parte de o experiență cinematografică intensă și memorabilă”. Vineri, 14 iunie, de la ora 20:45, pe marele ecran din Piața Unirii va fi proiectat, pentru prima dată în România, filmul Dogman (Franța, 2023) al legendarului regizor Luc Besson.

 

Sursa foto: https://transilvaniafilm.ro/

“Unsprezece zile pline de filme, cine-concerte și evenimente speciale care vor debuta cu o gală în aer liber în cadrul căreia va străluci creaţia unui regizor legendar – Luc Besson. “În inima Clujului și pe cel mai mare ecran din festival, va putea fi urmărit un film îndrăzneț și excentric: Dogman (Franța, 2023)”, transmit organizatorii. Filmul, care îi are protagonişti pe actorii Caleb Landry Jones, Jojo T. Gibbs, Christopher Denham, Clemens Schick şi Grace Palma, este construit ca un puzzle, recompune, prin flashback-uri, destinul tragic al lui Doug, un tânăr care în copilărie a fost aruncat de tatăl său abuziv în cușca câinilor de luptă pe care îi antrena. În loc să-l sfâșie, aceștia devin familia lui. Ani mai târziu, acesta dă spargeri în apartamentele unor oameni bogați, ajutat de o armată de companioni canini pe care îi numește „copiii lui” și performează într-un club de cabaret.

Dogman a fost prezentat în premieră în competiția festivalului de la Veneția,  unde a fost selectat în Competiția Oficială pentru „Leul de Aur”, iar criticii de peste Ocean au avut doar cuvinte de laudă, sintetizând astfel: este o poveste ciudat de minunată despre reziliență și răzbunare”.

Cum reușește cineva să supraviețuiască (după o traumă) și ce face cu acea suferință? Am vrut să explorez asta în Dogman. Suferința e ceva ce avem în comun cu toții, iar singurul antidot împotriva ei este dragostea. Societatea nu te va ajuta, dar dragostea te poate vindeca”, a spus, despre propriul film, regizorul Luc Besson.

Tot de pe 14 iunie, filmul va putea fi văzut pe marile ecrane din toată țara, Dogman fiind distribuit în România de Transilvania Film.

**

Dogman este cel de-al 20-lea titlu din filmografia lui Luc Besson, un nume rezonant în lumea filmului încă din anii ‘90, când regiza filmele-cult Leon: The Professional și Al cincilea element.

**

TIFF este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: