Alba Iulia: Eveniment comemorativ „Horea, Cloşca şi Crişan, martiri şi eroi ai naţiunii române – Omagiu simbolic adus conducătorilor Răscoalei de la 1784”

Conducătorilor Răscoalei de la 1784, Horea, Cloşca şi Crişan, vor fi comemoraţi miercuri, 28 februarie 2024, la Alba Iulia, printr-un eveniment special denumit „Horea, Cloşca şi Crişan, martiri şi eroi ai naţiunii române – Omagiu simbolic adus conducătorilor Răscoalei de la 1784”.

Manifestările vor debuta, la ora 19:00, la Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan din Alba Iulia, cu intonarea cu chemarea interpretată de Tulnicăresele din Munţii Apuseni, intrarea cu torţe pe porţile cetăţii a reprezentanţilor ţăranilor din Transilvania şi un moment artistic simbolic susţinut de soliştii şi orchestra Ansamblului Folcloric al Judeţului Albă, în amintirea eroilor martiri ai naţiunii române.

Foto albaiuliaqr.ro

Evenimentul va continua cu un moment deosebit de emoţionant (evocator şi muzical) al părintelui Doru Gheaja, urmat de momentul de reconstituire istorică intitulat, Horea, Cloşca şi Crişan” şi prezentarea istorică susţinută de muzeograf Ioana Ursu.

„Horea, Cloşca şi Crişan sunt martiri şi eroi ai naţiunii române, care au reuşit să obţină, prin sacrificiul lor, drepturi importante pentru românii transilvăneni. În fiecare an, încercăm să le aducem omagiul simbolic pentru jertfa lor, cinstindu-le memoria în locul unde au murit luptând pentru drepturi şi libertate: cetatea din Alba Iulia. Este practic o obligaţie morală să ne cinstim înaintaşii şi să transmitem mai departe copiilor noştri respectul pentru jertfa lor. Pe această cale, le mulţumim tuturor celor care, an de an, ni se alătură în acest proiect cultural de păstrare a memoriei conducătorilor Răscoalei de la 1784”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Eveniment comemorativ „Horea, Cloşca şi Crişan, martiri şi eroi ai naţiunii române – Omagiu simbolic adus conducătorilor Răscoalei de la 1784″ este organizat de Consiliului Judeţean Alba prin instituţiile de cultură subordonate, Centrul de Cultură, Augustin Bena” şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu Instituţia Prefectului, Primăria Alba Iulia şi Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia.

Vasile Ursu Nicula, cunoscut sub numele Horea, Ion Oargă (Cloşca) şi Marcu Giurgiu (Crişan) au fost conducătorii Răscoalei ţărăneşti de la 1784 din Transilvania. Aceasta a fost o importantă acţiune de revoltă a ţărănimii iobage împotriva constrângerilor la care era supusă. Răscoala a avut numeroase ecouri în străinătate, iar, în urma acesteia, moţii din Munţii Apuseni au câştigat mai multe drepturi precum libertatea păşunatului, scutirea de cărăuşie, desfiinţarea servituţii personale şi a legării de glie, căsătorii fără consimţământul nobilului precum şi dreptul la educaţie.

În memoria liderilor răscoalei, Horea, Cloşca şi Crişan, la Alba Iulia a fost ridicat un obelisc, în faţa porţii a treia a Cetăţii Alba Carolina. Monumentul a fost ridicat la iniţiativa Societăţii Astra şi a fost inaugurat în prezenţa regelui Carol al II-lea şi a fiului său, Mihai, voievod de Alba Iulia, la 14 octombrie 1937. Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Ne poți asculta și aici: