Excelenţa Sa, Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la Bucureşti, împreună cu soțul ei, a făcut o excursie de trei zile pe o secţiune a traseului Via Transilvanica. Postarea Ambasadei SUA de pe o reţea de scoializare este însoţită de fotografii sugestive. „Felicitările mele vizionarilor și voluntarilor care au făcut posibil acest lucru. Via Transilvanica este o adevărată comoară, atât pentru români, cât și pentru vizitatorii străini interesați să descopere toate frumusețile pe care România le are de oferit”, a transmis, potrivit sursei citate, ambasadoarea Kavalec.
Sursa foto: https://www.facebook.com/bucharest.usembassy
Via Transilvanica este un traseu de 1.400 de kilometri care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin, și este destinat pentru drumeții, ciclism sau călărie. Călătoria cuplului a început în Stejărenii (lângă Sighișoara) și a continuat prin Criș, Malâncrăv, Nou Săsesc, Copșa Mare, Biertan, Richiș și, în final, Nemșa, se arată în textul publicat de Ambasada SUA pe o reţea de socializare.
Cei doi au descoperit bornele sculptate unicat şi amplasate la fiecare kilometru de pe traseu, s-au cazat la pensiuni tradiţionale şi au consumat produse din bucutăria locală. “Au vizitat mai multe situri culturale și istorice, cum ar fi Castelul Bethlen din Criș și mai multe biserici săsești fortificate, inclusiv situl Biertan, aflat în patrimoniul mondial UNESCO. În timpul drumeției lor, ambasadoarea Kavalec și soțul ei s-au întâlnit cu locuitori și experți locali care le-au împărtășit informații despre satele lor și istoria locurilor. Ambasadoarea a aflat despre influența lui Stephan Ludwig Roth, un vizionar al secolului al XIX-lea, care a lucrat pentru a aduce împreună români, sași, maghiari și romi. De asemenea, s-au bucurat de observarea vieții sălbatice locale, inclusiv a unui urs, care, din fericire, a păstrat distanța!”, au mai transmis reprezentanţii ambasadei.
Încântată peste măsură de experienţa pe care a avut-o, ambasadoarea Kathleen Kavalec a subliniat că “Via Transilvanica este o adevărată comoară, atât pentru români, cât și pentru vizitatorii străini interesați să descopere toate frumusețile pe care România le are de oferit”, transmiţând, totodată, felicitări “vizionarilor și voluntarilor care au făcut posibil acest lucru”.
Ambasadoarea Kavalec a menționat că ea și soțul ei și-au planificat excursia folosind ghidul și aplicația Via Transilvanica, ambele disponibile online gratuit, pe site-ul https://www.viatransilvanica.com/ro, şi i-a invitat pe urmăritori să vină cu sugestii privind alte secţiuni din traseu care merită parcurse.
Ilona Farkas