Amplă acţiune de igienizare a lacului Tarniţa

Aproximativ 150 de voluntari vor ecologiza, în acest weekend, lacul de acumulare Tarniţa într-o amplă acţiune organizată de Clubul Alpin Român, filiala Cluj, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Cluj. Igienizarea se va face atât pe apă, cât şi pe uscat, pe maluri şi în pădurile din împrejurimi. Acţiunea va avea şi o componentă educaţională: turiştii şi locuitorii din satele izolate vor primi saci pentru colectarea selectivă a deşeurilor, dar şi materiale informative despre cum pot menţine natura curată.

 

Clubul Alpin Român (CAR), filiala Cluj, organizează în acest weekend o amplă acțiune de igienizare a lacului de acumulare Tarnița la care participă aproximativ 150 de persoane obişnuite cu viaţa “outdoor”.

Echipaţi “de munte”, deoarece se va înnopta “la cort”, şi însoţiţi de dorinţa de face bine, voluntarii se vor aduna vineri după-amiază în tabăra de bază de la coada lacului, vor monta corturile şi se vor cunoaşte mai bine “la o seară cu muzică live lângă un ceaun cu mămăligă, brânză și smântână”.

Coordonatorii vor elabora planul de acțiune pentru zilele următoare astfel încât sâmbătă dimineaţă să înceapă în forţă acţiunea de igienizare, care se va derula, potrivit lui Ovidiu Motioc, vicepreşedintele Clubului Alpin Român, filiala Cluj, atât pe apă, din caiac/canoe/barcă, cât şi pe uscat, în jurul lacului:

Sursa foto: https://carcluj.ro/

“Igienizarea pe lac se va face cu ajutorul a 60 de voluntari din caiace şi canoe, sperăm, dacă vom avea vreme bună, să terminăm într-o zi. Ceilalţi voluntari se vor mobiliza pe uscat, păduri din imediata apropiere a drumului judeţean, în jurul lacului; pe uscat va fi şi treaba cea mai grea. Sâmbătă seara, voluntarii se vor delecta în tabără cu un gulaş preparat tradiţional, la ceaun. Duminică se vor finaliza toate acţiunile, vor fi realizate sesiuni foto/video şi se vor schimba impresiile de final”.  

Reprezentaţii clubului atrag atenţia asupra faptului că deşeurile aruncate la întâmplare afectează, în egală măsură, sănătatea oamenilor şi frumuseţea naturii, de aceea, pe lângă componenta de igienizare, voluntarii vor derula şi o campanie de informare a turiştilor şi a locuitorilor din cătunele izolate.

“Vizăm în special sensibilizarea şi conştientizarea beneficiilor unui mediu curat, de aceea acţiunea de igienizare are şi o componentă educativă: vom împărţi pliante informative turiştilor şi locuitorilor care trăiesc în împrejurimi, dar şi saci de gunoi, câte patru role pentru fiecare culoare, astfel încât aceştia să colecteze corespunzător deşeurile. Totodată, specialiştii de mediu vor prezenta imagini şi situaţii care pot apărea în urma proastelor obiceiuri şi vor vorbi oamenilor despre efectele devastatoare ale poluării cu deşeuri în cazul apelor”, a dezvăluit, în studioul EBS Radio, Ovidiu Motioc, vicepreşedintele Clubului Alpin Român, filiala Cluj.

***

Lacul Tarnița are o însemnătate deosebită pentru clujeni, a mai spus acesta, deoarece reprezintă principala sursă de apă pentru numeroase localități din aval, inclusiv Municipiul Cluj-Napoca. Este un lac artificial construit în anul 1974 în scopuri hidroenergetice având o suprafață de cca 215 hectare, lungimea brațului principal al Văii Someșului cald de cca 8 km și brațul Râșca de cca 2,5 km.

Clubul Alpin Român, filiala Cluj, derulează acţiunea de ecologizare cu sprijinul mai multor colaboratori, sponsori şi parteneri instituţionali precum Consiliul Judeţean Cluj, ISU Cluj şi Salvamont-Salaspeo Cluj.

„Voluntarii vor fi premiaţi de parteneri în pachetul de voluntar sau la tombola care va avea loc după încheierea acțiunii”, a mai spus Ovidiu Motioc.

***

Clubul Alpin Român, filiala Cluj, este format din aproximativ 600 de membri activi cărora li se adaugă o comunitate de câteva mii de simpatizanţi care urmăresc cele circa 400 de activităţi pe care le derulează clubul în fiecare an.

(Ilona Farkas)

 

 

Ne poți asculta și aici: