Aplicații inovative pentru transport verde, consiliere psihologică, turism local sau agricultură au fost premiate, la Cluj-Napoca, la Gala Academiei DpIT 2022, la care au participat elevi și studenți din toată ţara. Produsele au fost dezvoltate în timpul programului de educaţie practică şi mentorat pe care aceștia l-au urmat timp de șase luni în cadrul Academiei.
Un network de dockless e-bike sharing, o aplicaţie care îi oferă utilizatorului diferite tipuri de consiliere psihologică, un sistem eficient de smart lockers cu o gamă variată de funcționalități, o aplicaţie care eficientizează şi simplifică procesul de programare pentru doctori şi pacienţi sau o aplicație care își propune mai multă siguranță pentru alpiniștii utilitari sunt câteva din proiectele premiate în cadrul festivității de încheiere a celei de-a VIII-a ediții a programului inițiat de Asociația „Descoperă-ţi pasiunea în IT” (DpIT).
Premiul I, în valoare de 4.100 lei, a fost câștigat de echipa clujeană 6pak (alcătuită din Andrada Ioana Bărbos, Andrei Petru Cherecheș, Mihai Bogdan Deaconu, Luca Emil Olteanu, Darius Mihai Timar și Marc Aurelius Vana), mentorată de Elena Bunciu de la Bosh România, pentru produsul Dash. Aplicația se dorește un partener de business în lupta cu timpul, banii și poluarea. Astfel, Dash ar fi primul network de dockless e-bike sharing din țară, contribuind la transportul verde și fluidizarea traficului.
Premiul II, în valoare de 3.500 lei, a fost obținut de echipa Runtime Terror, de la Sibiu (formată din Tudor Băiașu, Victor Călbureanu, Andrei Roman, Maria Alexandra Sofonea, Andra Uleșan și Ștefan Vasile), mentorată de Constantin Constantinescu de la ScanStart, pentru produsul AYU. AYU este o aplicaţie care îi oferă utilizatorului diferite tipuri de consiliere psihologică pe baza unor întrebări de tip multiple-choice. De asemenea, aplicaţia permite şi setarea unui aşa numit „goal” zilnic.
Premiul III, în valoare de 2.900 lei, a revenit echipei clujene Maacros Tech (formată din Andrei Chesăuan, Cristian Constantin, Maria Daria Dejeu, Sorana Gligor, David Rafael Rotar şi Petru Săveanu), mentorată de Flaviu Rareș Lemnariu, de la Bosh România, pentru produsul Charlock. De câte ori ți s-a întâmplat să cari bagaje după tine prin tot orașul sau să vrei să îți încarci telefonul și să nu ai unde? Charlock e soluția pentru toate aceste probleme! Este un sistem eficient de smart lockers cu o gamă variată de funcționalități. Aplicația permite gestionarea permanentă a bunurilor personale și extinde confortul de acasă, prin stațiile de încărcare și stocare plasate în puncte cheie, detectabile prin aplicația corespondentă.