Astăzi sărbătorim Ziua Românilor de Pretutindeni.

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită în data de 26 mai începând cu anul 2015, prin românii de pretutindeni înţelegându-se persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc din afara graniţelor României. Scopul legii adoptate încă din 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni este menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii lor culturale, etnice, lingvistice şi religioase. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de felicitare şi a făcut apel la unitate şi solidaritate.

 

Sursa foto: presidency.ro

„Începând din 2015, celebrăm în fiecare an Ziua Românilor de Pretutindeni în ultima duminică din luna mai ca pe o zi dedicată tuturor românilor, dar mai ales celor care trăiesc în afara graniţelor. Oriunde ne-am afla, sărbătorim această zi împreună, evaluând ce s-a făcut, dar mai ales ce rămâne de înfăptuit, astfel încât să ne simţim mai bine protejaţi şi să fim mai încrezători într-o Românie care ne apără drepturile şi ne serveşte interesele. Împreună am schimbat felul în care instituţiile statului îi privesc pe cei aflaţi departe de ţară. Acum, autorităţile înţeleg mai bine cum poate fi transformată plecarea la muncă sau la studii în străinătate dintr-o pierdere pentru România, într-o oportunitate care nu trebuie irosită”, se arată în mesajul preşedintelui Iohannis.

Referindu-se la cultura şi tradiţiile româneşti, şeful statului a subliniat că acestea „reprezintă o sursă de mândrie şi de inspiraţie pentru toţi cei care poartă în suflet spiritul românesc”.

„Indiferent de continentul pe care ne aflăm, celebrăm, astăzi, cu toţii moştenirea noastră comună şi identitatea care ne defineşte ca popor. Oriunde s-ar afla, românii aduc o contribuţie valoroasă la diversitatea şi bogăţia culturală a societăţilor în care trăiesc. Este, aşadar, important să ne păstrăm identitatea, limba şi tradiţiile şi să le transmitem generaţiilor viitoare. La mulţi ani, dragi români de pretutindeni!”, a încheiat preşedintele României.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a organizat cu această ocazie mai multe manifestări în Capitală, evenimentul fiind pregătit în parteneriat cu instituţii precum Patriarhia Română, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Colecţiilor de Artă, Palatul Parlamentului şi Opera Naţională Bucureşti.

(Ilona Farkas)

 

Ne poți asculta și aici: