Marco Tempestini: Respectaţi, în depăşire, distanţa regulamentară faţă de biciclişti!

Pentru o deplasare în siguranţă, bicicliştii trebuie să poarte cască şi să respecte regulile de circulaţie. Marco Tempestini, campion de raliu şi manager la Napoca Rally Academy, recomandă şoferilor să fie atenţi mai ales la manevra de depăşire a bicicliştilor.

 

Mersul pe bicicletă este privit de cei mai mulţi dintre noi ca o modalitate recreativă de petrecere a timpului liber cu numeroase beneficii pentru sănătate. Însă, pe fondul unui trafic sufocant, bicicleta devine, cu fiecare zi, un mijloc alternativ de transport tot mai folosit în scop utilitar, nepoluant şi destul de rapid.

În opinia lui Marco Tempestini, campion de raliu şi manager la Napoca Rally Academy, cea mai importantă regulă dar şi cea dintâi încălcată este păstrarea distanţei faţă de biciclişti în momentul efectuării manevrei de depăşire.

Sursa foto: Facebook

“Lucrul cel mai important, dar pe care nu-l respectăm, este acela ca, în depăşire, să menţinem o distanţă de 1,2 m – 1,5 m faţă de bicicletă. De exemplu, autovehiculele de mare gabarit, cum sunt autobuzele sau camioanele, crează un vid de aer care pot să debalanseze biciclistul, făcându-l pe acesta să cadă. Şi mai grav e că, în cădere, biciclistul poate fi prins sub roţile camionului”, a subliniat Marco Tempestini, în studioul EBS Radio.

Prin comparaţie, campionul de raliu, a dat exemplul ţările din vest, unde şoferii sunt mult mai disciplinaţi, arătând un respect deosebit celorlalţi participanţi la trafic şi în special bicicliştilor: “Dacă mergem afară, în ţări unde sunt foarte multe biciclete, de exemplu în Olanda sau Belgia, maşinile nu au probleme în oraş în a se încadra în spatele bicicletei până când o pot depăşi în siguranţă”.

Potrivit managerului Napoca Rally Academy, şoferii ar trebui, în primul rând, “să fie atenţi la trafic”, acest lucru însemnând nu doar cunoașterea regulilor de circulație, ci şi adaptarea la condiţiile meteo sau starea carosabilului, dar şi o atenţie sporită la alţi factori de risc precum ceilalţi şoferi indisciplinaţi, astfel încât să poată anticipa şi preveni eventualele pericole.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: