Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie “Gemina”, Muzica Militară a Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” și Corala VOCI TRANSILVANE, dirijori: căpitan Daniel-Florin Munteanu și profesor Adrian Corojan, vor susţine miercuri, 30 octombrie, spectacolul intitulat “Cântece patriotice româneşti de ieri şi de azi”. Repertoriul muzical cuprinde lucrări cunoscute ale compozitorilor români precum Ciprian Porumbescu, Gavriil Musicescu, Timotei Popovici şi George Enescu.
“Colaborarea între Corala „Voci Transilvane” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie “Gemina” aduce împreună două registre muzicale unice, complementare și armonioase, care trezesc de fiecare emoție în rândul publicului”, informează organizatorii.
La spectacol va participa şi Prof. Dr. Cristina-Mioara Ioan, soprană, profesoară la Colegiul de Arte din Baia Mare și solistă în cadrul Fanfarei Municipale Baia Mare.
Repertoriul muzical cuprinde lucrări cunoscute ale compozitorilor români precum Ciprian Porumbescu, Gavriil Musicescu, Timotei Popovici şi George Enescu.
Invitațiile de acces în sală se pot procura de la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, zilnic, între orele 07.00 – 22.00, o invitaţie fiind valabilă pentru două persoane și este cu titlu gratuit.
** Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie “Gemina” a luat naștere la data de 07.08.1951. Instrumentiștii și dirijorul Muzicii Militare sunt artiști militari absolvenţi dar şi studenţi ai Universității Naționale de Muzică din București și ai Academiei Naționale de Muzică “Ghe. Dima” din Cluj-Napoca. De-a lungul timpului, Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie “Gemina” a participat la diferite evenimente muzicale publice precum sărbători naționale, jurăminte militare, zilele unităților militare, dar şi la festivaluri, concerte și competiții pe plan național și international. Reportoriul abordat este unul foarte variat, de la “cel de specialitate”, specific militar, la muzică românească şi universală, prelucrări folclorice moderne şi clasice, muzică simfonică şi de promenadă, precum şi muzică rock, jazz şi de film.
** Corala „Voci Transilvane” a Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” a fost fondată în anul 1945 de dr. Augustin Bena, preot, profesor, dirijor, compozitor, ctitor al învăţământului muzical de rang universitar clujean şi primul rector al Academiei de Muzică din Cluj.
În prezent este o corală mixtă, are 30 de membri activi, cu vârsta cuprinsă între 21 – 71 ani, cu pregătire profesională diferită, de la funcţionari, cadre didactice şi până la medici, contabili, jurişti şi pensionari.
Repertoriul coralei cuprinde peste 300 de lucrări, din creaţia a 136 compozitori români şi străini: muzică laică şi religioasă, colinde, lucrări din literatura muzicală românească şi universală. Corala a susţinut în ultimii 30 de ani peste 700 de concerte, în 69 localităţi din ţară, în 28 săli de spectacole, 89 biserici şi mănăstiri şi alte 41 locaţii neconvenţionale, 79 localităţi din aproape 20 de ţări europene. Artiştii interpretează cu uşurinţă partiture în limba originală, respectiv 36 limbi.
Ilona Farkas