Casa de modă Louis Vuitton acuzată de plagiat cultural. A copiat ia românească din zona Sibiului

Comunitatea online La blouse roumaine, care promovează tradiţiile şi costumele populare autentice, solicită casei de modă Louis Vuitton să scoată din colecție hainele inspirate din ia din Mărginimea Sibiului. Reprezentanţii comunităţii acuză că brandul a folosit ia de Sibiu “fără menţionarea originii şi fără acordul păstrătorilor de zestre culturală şi solicită retragerea creaţiilor vestimentare “până când se obține un acord între cele două părți sau până când brand-ul va specifica sursa.

 

Sursa foto: Facebook/LaBlouseRoumaine

Comunitatea a adresat un mesaj oficial şi casei de modă în care solicită acesteia “să acorde respect comunităților din Transilvania, Oltenia și Muntenia din Romania care și-au păstrat identitatea și moștenirea culturală prin costumul tradițional unic”.

De asemenea, “La blouse roumaine” a făcut apel la susţinerea demersului: “Dragi comunități din Mărginimea Sibiului, Oltenia de sub munte, Țara Făgărașului, Argeș, Sudul și Centrul Transilvaniei și orice persoană, colecționar, artizan și simplu iubitor, iubitoare a cămășii și portului specific Marginimii Sibiului, păstrat inclusiv în zonele unde au migrat oamenii din această regiune, va rugăm să ne sprijiniți în noua campanie “Give Credit” (A da recunoaștere) ce are în centrul său utilizarea de către brandul Louis Vuitton a cămășii de Mărginime in noua colecție 2024, fără menționarea originii și acordul păstrătorilor de zestre culturală. Ce avem de făcut: – adăugați fotografii cu cămașa de Mărginime la această postare cu indicarea zonei și dacă aveți, o scurtă descriere în câteva rânduri; – cereți brandului Louis Vuitton să scoată piesele din colecție până la obținerea acordului din partea comunităților, cu creditarea originii; – dacă sunteți organizați în cadrul unor asociații, fundații, grupuri de inițiativă, companii etc, va rugăm să ne scrieți mesaje de susținere oficiale și să le trimiteți pe adresa contact@lablouseroumaine.io. Respect și recunoaștere pentru familiile și comunitățile noastre!”.

O reactie a venit şi de la ministrul Culturii. Raluca Turcan a declarat că va contacta casa de modă pentru „recunoaşterea valorii patrimoniale”: “În mod firesc, vom solicita companiei Louis Vuitton recunoașterea valorii patrimoniale și culturale a modelului iei cu șinoare, specifică zonei Sibiului. Creația populară autentică și-a menținut valoarea peste timp, dovadă că ia românească a fost și rămâne o sursă de inspirație pentru pictori, designeri sau companii precum Louis Vuitton. Această situație merită transformată într-o oportunitate, în sensul recunoașterii la nivel internațional a valorii inestimabile a patrimoniului cultural românesc.

Sursa foto: captură https://eu.louisvuitton.com/

Iile din zona Mărginimii Sibiului sunt cusute doar cu alb şi negru, însemnând ziua şi noaptea.

**

Pe site-ul Louis Vuitton, piesa vestimentară care imită ia românească este descrisă drept o “bluză aerisită” inspirată de o siluetă romantică “cu detalii grafice pentru un aspect proaspăt, boem”. “Confecționată din in, cu o croială amplă, talia și manșetele sunt elastice pentru a sublinia volumul, mânecile și decolteul sunt accentuate cu inserții de dantelă contrastantă”.

 

(ilona Farkas)

 

 

Ne poți asculta și aici: