Ce vor mânca sportivii la Jocurile Olimpice Paris 2024

Cea de-a a XXXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară va avea loc la Paris între 26 iulie şi 11 august, însă Ambasadorul Franţei la Bucureşti a dezvăluit deja o parte din meniul care va fi servit sportivilor din Satul Olimpic. Timp de 90 de zile, vor fi servite peste 13 milioane de mese (mic, dejun, prânz, cină, sandvişuri, bufete de recepţie, etc.) în peste 40 de locaţii.

 

Sursa foto: Facebook/Ambassade de France en Roumanie

Va fi cea mai mare operaţiune de catering pentru evenimente din lume. Pentru Paris-2024, este o imensă provocare operaţională. Şi pentru Franţa este oportunitatea de a arăta că mâncarea poate fi creativă şi durabilă şi că gastronomia ne poate ajuta să facem faţă provocărilor majore legate de climă şi mediu. Franţa beneficiază de un ecosistem alimentar bogat şi angajat: fermieri, bucătari, artizani, specialişti în catering, nutriţionişti sau asociaţii s-au implicat cu toţii în atingerea acestui obiectiv. În total, au fost implicate 120 de organizaţii şi 200 de sportivi, a declarat, potrivit Agerpres, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Nicolas Warnery, în cadrul unui eveniment special de promovare a JO şi a gastronomiei franceze.
În urma acestei “mobilizări generale” a rezultat un meniu bazat în special pe alimente vegetale, locale, produse proaspete de la micii producători din proximitatea Parisului.
Meniurile care vor fi servite în Satul Olimpic pentru sportivi sunt preparate într-un mod atractiv din punct de vedere vizual şi bogate în fibre, foarte sănătoase, hrănitoare şi savuroase. Nu vor lipsi, aşa cum era de aşteptat, brânzeturile şi bagheta franţuzească.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a amintit că în perioada în care era sportiv consuma mâncare de calitate şi consuma, cu acordul medicilor, un pahar de vin roşu.

“Acolo (la Paris) sigur vom găsi destui chefi care vor pune la dispoziţia sportivilor români cele mai bune preparate şi cu raportul de calorii care trebuie consumat, ţinând cont că este vară, şi în funcţie de fiecare disciplină sportivă. Eu când eram sportiv consumam în primul rând mâncare de calitate, de asemenea hidratarea este foarte importantă atunci când vorbim de sportul de performanţă. Dar şi un pahar de vin roşu la masa de prânz sau de seară, pentru că ştim că este benefic. Îl aveam în meniu cu acordul medicului, antrenorului, astfel încât să luăm şi din acest produs aportul de nutrienţi şi calorii, a declarat Mihai Covaliu.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: