Ceaikovski şi Mozart în deschiderea stagiunii de la Filarmonica de Stat “Transilvania”

Concertul extraordinar de deschidere a stagiunii 2023/2024 la Filarmonica de Stat “Transilvania” va avea loc vineri, 29 septembrie 2023, la Colegiul Academic. Pe scena din Auditorium Maximum vor urca pianista Elena Bașkirova și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” sub bagheta maestrului Lawrence Foster, dirijor emerit al Filarmonicii clujene.

 

Melomanii sunt aşteptaţi cu un program foarte special care va include două lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski: Suita nr. 4 pentru orchestră, op. 61, Mozartiana, respectiv Simfonia nr. 1 în sol minor, op. 13, Visuri de iarnă și Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul nr. 13 în Do major pentru pian, KV 415.

Alăturarea celor doi mari compozitori nu este una întâmplătoare deoarece Ceaikovski îl considera pe Mozart drept „zeul meu”, Suita nr. 4 pentru orchestră, op. 61, Mozartiana fiind scrisă de Ceaikovski ca un tribut adus lui Mozart la aniversarea centenarului operei Don Giovanni. Există un mare viitor, în special peste graniţă, pentru această suită, datorită unei alegeri inspirate a pieselor şi a noutăţii caracterului: o tratare contemporană a vechiului”, spunea compozitorul rus, potrivit reprezentanţilor filarmonicii clujene.

Concertul nr. 13 în Do major pentru pian, KV 415 de W. A. Mozart a fost compus la Viena între anii 1782-1783. “Mozart voia să-şi câștige renumele ca pianist virtuoz şi compozitor. Cântatul lui era strălucitor şi rafinat, calităţi care caracterizează din plin concertele lui pentru acest instrument. Concertul nr. 13 în Do major pentru pian, KV 415 demonstrează întocmai felul în care Mozart a ştiut să valorifice resursele noului instrument, pe care l-a pus în valoare şi prin dialogurile cu orchestra, a transmis, într-un comunicat, Filarmonica de Stat “Transilvania”.

Spectatorii vor audia şi cea de-a treia versiune a Simfoniei nr. 1 în sol minor, op. 13, Visuri de iarnă a lui Piotr Ilici Ceaikovski, o lucrare începută în primăvara anului 1866 și definitivată sub această formă în anul 1874”, care, prin tematica și armoniile sale, demonstrează o îndrăzneală și o încredere uimitoare pentru un compozitor tânăr în acel moment, pornit pe un drum complet original. (sursă text – Oana Andreica – Ghid (incomplet) de concert).

Biletele se pot achiziționa online, de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro, dar şi de la  Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locația acestuia ( în limita locurilor disponibile).

***

Concertul de vineri seară îl va avea la pupitru pe Lawrence Foster, unul dintre cei mai apreciați dirijori din lume în ultimele decenii, un deosebit interpret al partiturilor lui George Enescu şi, de anul trecut, Dirijor Emerit al Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Născut în 1941 la Los Angeles, într-o familie de origine română, Lawrence Foster a beneficiat de îndrumarea unor dirijori de renume internațional, ca Bruno Walter şi Karl Böhm. Debutul profesional a avut loc încă de la vârsta de 18 ani, la pupitrul unei orchestre de tineret, Debut Orchestra, al cărei director muzical a devenit ulterior. Până în anul 1965 a ocupat poziţia de director al Baletului din San Francisco, iar între 1965 şi 1968 a fost asistentul lui Zubin Mehta la Filarmonica din Los Angeles. În anul 1969 a fost numit dirijor invitat principal la “Royal Philharmonic Orchestra”.

A dirijat cele mai importante orchestre ale lumii (Los Angeles, Berlin şi Hamburg) şi numeroase orchestre de tineret. Timp de zece ani a fost director artistic şi dirijor principal al Orchestrei Gulbenkian, iar mai apoi dirijor laureat. Cu această orchestră s-a regăsit pe scene din toată lumea, inclusiv pe cea a Festivalului „George Enescu” din București şi Festivalului de Vară din Bad Kissingen, colaborând cu artiști de prim rang ca Lang Lang şi Evgheni Kissin.

Din anul 2013 este director muzical al Operei şi al Orchestrei Simfonice din Marsilia.

Promotor neobosit al creației lui George Enescu, Lawrence Foster a fost, între 1998 şi 2001, directorul artistic al Festivalului omonim de la București.

În ianuarie 2003 a fost decorat de Președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer pentru promovarea muzicii românești.

***

Pianista Elena Bașkirova este convinsă că muzica de cameră este sufletul muzicii”, iar această credință transpare în întreaga sa activitate artistică. Repertoriul pentru pian și voce este de o importanță deosebită pentru Elena Bașkirova și include colaborări cu soliști de talie mondială precum Anna Netrebko, Olga Peretyatko, Dorothea Röschmann, René Pape și Robert Holl.

În stagiunea 2023/2024 o vom regăsi şi pe scena Operei din Marsilia, unde va performa tot sub conducerea lui Lawrence Foster, la Plovidv, cu Orchestra Cantus Firmus şi la Sofia, cu orchestra filarmonicii din capitala Bulgariei.

În luna decembrie a acestui an, Elena Bașkirova, care este și președinta Casei Mendelssohn din Leipzig, va prezenta Festivalul Mendelssohn la Sala Boulez din Berlin, iar la începutul anului viitor, pianista va susține o serie de recitaluri solo la Klavier-Festival Ruhr și la Ludwigsburg.

Elena Bașkirova a fondat, în 1998, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră de la Ierusalim, care, anual, în luna septembrie, reuneşte solişti remarcabili din întreaga lume.

Elena Bașkirova concertează, în mod regulat, în cele mai importante festivaluri din lume dedicate muzicii de cameră sau muzicii simfonice, precum Festivalul de la Lucerna, Rheingau Music Festival, Festivalul George Enescu de la București și Beethovenfest din Bonn.

În anul 2017, Elenei Bașkirova i s-a înmânat premiul ICMA la categoria „instrument solo” pentru înregistrarea celor două cicluri Ceaikovski „Anotimpurile” și „Album pentru copii”. De asemenea, în anul 2020 a lansat înregistrarea integrală a lucrării lui A. Dvořák – „Tablouri sonore poetice” op. 85, iar în luna noiembrie a anului 2022 a lansat un album cu o selecție de lucrări de Mozart cu titlul „Mozart: Sonatas & Fantasies”.

În anul 2018, Elena Bașkirova a primit Premiul Festivalului de Pian Ruhr și i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității “Ben-Gurion” din Negev (Israel).

(Ilona Farkas)

 

 

Ne poți asculta și aici: