O amplă expoziție care marchează cea de-a 100-a aniversare a curentului suprarealist a fost deschisă la Centrul Pompidou din Paris. Până la jumătatea lunii ianuarie 2025 vor putea fi admirate capodopere semnate de mari artişti precum Salvador Dali, René Magritte, Giorgio de Chirico, Max Ernst, Dora Maar, Leonora Carrington sau Dorothea Tanning. În total, aproximativ 500 de picturi, sculpturi, desene, texte, filme şi documente.
Expoziţia, deja prezentată într-un format mai restrâns la Bruxelles până în luna iulie, va ajunge apoi la Madrid, Hamburg şi Philadelphia până în 2026.
Potrivit organizatorilor, conceptul “mizează pe iluzia optică atât de dragă suprarealiştilor, iar traseul destinat vizitatorilor ia forma unui labirint, care îi introduce pe vizitatori într-o imensă cameră circulară, în centrul căreia se află manuscrisul original al „Manifestului suprarealismului” scris de André Breton”. În acest timp, este pusă în scenă o proiecţie audiovizuală imersivă care pune accentul pe „lumina genezei”.
„Mai mult decât o dogmă estetică sau un formalism, suprarealismul este o filosofie care, timp de peste 40 de ani, a reunit bărbaţi şi femei care credeau într-un raport diferit cu lumea. Am vrut să arătăm că această mişcare artistică nu are doar un punct de vedere asupra cursului istoriei, a momentelor sale critice (războaiele mondiale, Războiul Civil din Spania, colonialismul) şi a mişcărilor politice care sfâşie Europa, ci gândeşte şi o altă relaţie între om şi cosmos”, a declarat Marie Sarré, curatoarea expoziţiei, împreună cu Didier Ottinger, director adjunct al Muzeului Naţional de Artă Modernă din Paris.
Accentul expoziței este pus pe America de Sud şi pe femeile din mişcarea artei moderne. ”Deşi reprezentau încă o minoritate în anii 1920, când a fost fondată mişcarea, femeile artiste au devenit foarte repede esenţiale pentru mişcare şi au considerat-o un spaţiu de emancipare. Implicarea lor a fost din ce în ce mai puternică”, a mai spus Marie Sarré.
Ilona Farkas