Clopotele tuturor bisericilor din judeţul Alba au fost trase ieri de câte 106 ori în semn de omagiu, respect şi adâncă preţuire pentru făuritorii Marii Uniri. La 20 noiembrie 1918, Consiliul Naţional Român Central a anunţat convocarea la Alba Iulia a Marii Adunări Naţionale în care s-a decis Unirea cu România, iar din 2018, la iniţiativa Consiliului Judeţean Alba, are loc, în fiecare an la această dată, evenimentul omagial “Patria recunoscătoare – Clopotele Întregirii – în memoria Făuritorilor Marii Uniri”, în semn de respect faţă de reprezentanţii cercurilor electorale, breslelor, reuniunilor, cultelor bisericeşti, gărzilor naţionale, presei şi românilor de rând convocaţi la Adunarea din 1 Decembrie 1918.
În Sala Unirii din Alba Iulia, ca de altfel în toate cele 78 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, s-au desfăşurat ceremonii de omagiere a participanţilor la Marea Adunare Naţională, un alt moment simbolic, devenit deja tradiţie, fiind reprezentat de arborarea steagului imens pe turnul clopotniţă al Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia. Drapelul are însemnate şi inscripţiile „Cealaltă Capitală”, „Alba Iulia – Bine aţi venit în cea mai mare cetate din România” şi „1 Decembrie. Bine aţi venit în capitala de suflet a românilor”, precum şi imaginea stilizată a cetăţii Vauban.
În cetatea Alba Iulia se vor desfăşura până în 1 Decembrie mai multe acţiuni dedicate Zilei Naţionale a României: astăzi şi mâine are loc simpozionul „Unitate, continuitate şi independenţă în istoria poporului român”, iar sâmbătă – Crosul Unirii şi Salonul internaţional de machete statice.
Vineri, 29 noiembrie, vor fi decernate titluri de „Cetăţean de onoare al Municipiului Alba Iulia”, va rula documentarul istoric „Războiul Regelui” şi va avea loc un concert cameral de nai. Sâmbătă, 30 noiembrie, se va desfăşura parada portului popular, un târg de meşteşuguri tradiţionale, depuneri de coroane de flori la statuile lui Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul, Ferdinand I şi Regina Maria, la Monumentul Unirii şi la cel al lui Avram Iancu.
Seara de sâmbătă se va încheia în Piaţa Cetăţii cu un concert susţinut de mai mulți artiști printre care Andra, Florin Vasilică şi Eugenia Nicolae.
Duminică, 1 Decembrie, vor avea loc primirea soliilor din Cetăţile de Scaun, un moment de reconstituire istorică şi un Te Deum săvârşit în Catedrala Reîntregirii. Tot duminică va fi şi mult aşteptata defilare militară, care va începe la ora 14.00, iar sărbătoarea Unirii se va încheia cu un spectacol folcloric extraordinar „Alba Uneşte România”, care va uni cei mai apreciaţi cântăreţi de muzică populară.
Ilona Farkas