Cluj-Napoca şi Braşov încluse în topul mondial al fericirii

Într-un studiu ce include 250 de aglomerări urbane din întreaga lume, oraşele Cluj-Napoca şi Braşov au intrat în topul mondial al fericirii. În realizarea clasamentului au fost măsurate cinci domenii care influenţează direct starea de fericire a cetăţenilor:  comunitate şi guvernare locală, mediul înconjurător, economia şi mobilitatea.

 

Sursa foto: https://www.facebook.com/PrimariaClujNapocaRomania

Happy City Index 2024 punctează orașele din întreaga lume în funcție de cât de mult lucrează guvernele locale pentru a crea un loc în care locuitorii se simt bine în privința vieții, printr-o elaborare de politici sănătoase, strategice, precum și probleme precum mediul, mobilitatea socială și economia locală, Institutul pentru Calitatea Vieții din Marea Britanie, cei care au întocmit studiul.

Cluj-Napoca ocupă locul 195 în acest clasament al fericirii, iar Brașovul se află pe poziția 220. Cele două orașe sunt remarcate pentru eforturile lor în sporirea bunăstării locuitorilor.

 

 

Studiul mai subliniază că fericirea în orașe variază și depinde de nevoile specifice ale diferitelor grupuri de locuitori: copii, tineri, vârstnici, femei, bărbaţi, etc.

Clasamentul oraşelor fericite este condus în acest an de Aarhus (foto), al doilea oraș ca mărime al Danemarcei, cunoscut pentru „străzile pietruite pitorești, căile navigabile întortocheate și magazinele independente confortabile, care îl fac atât de facil și plin de viață”, după cum scrie un globetrotter citat de New York Post.

Aarhus, Danemarca. Sursa foto: www.nypost.com

Top 10 este completat de Zurich, Berlin, Göteborg, Amsterdam, Helsinki, Bristol, Copenhaga, Geneva și München.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: