Ceata de feciori din comuna Mogoş va colinda sâmbătă, 18 noiembrie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. “O dată cu lăsarea postului Crăciunului încep să se organizeze şi primele cete de colindători, iar în fiecare seară învaţă şi repetă colindele de Crăciun”, spune Vasile Mathe, organizatorul evenimentului.
La Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, poposesc sâmbătă, 18 noiembrie, primii colindători din comuna Mogoş, judeţul Alba. Publicul este invitat să participe, începând cu ora 13.00, la evenimentul „Colindat cu ceata de feciori” în cadrul căruia feciorii vor prezenta o suită de colinde străvechi din zona respectivă, încredinţaţi că “sunt solii unei lumi mai bune, cu binecuvântarea Domnului care a venit între noi”, după cum a subliniat Vasile Mathe, organizatorul evenimentului.
“Cetele de colindători reprezintă cel mai vechi şi bine păstrat obicei din comuna Mogoș, judeţul Alba. (…) Spre deosebire de alte zone, în comuna Mogoș, la colindat, participă doar feciorii necăsătoriți, iar colindele se colindă în casă, nu la geam. Nu se colindă la unison, ci antifonic, care este o formă de exprimare arhaică. Înainte de a intra în casa gazdei, se colindă mai întâi colinda de primire în casă, iar în casele unde există fete de măritat, acestea sunt jucate de feciori. La plecare, feciorii sunt răsplătiți de gazdă, iar aceștia transmit colinda de mulțumire”, a mai spus Vasile Mathe.
În comuna Mogoș, colindatul durează două sau chiar trei zile, începe din ziua de Ajun și se sfârșește a doua sau a treia zi de Crăciun cu jocul (hora) de la casa gazdei sau căminul cultural. În tot acest timp, colindătorii sunt însoțiți de muzicanții târguiți încă de la intrarea în postul Crăciunului.
Colindătorii îşi pregătesc înainte de Crăciun şi costumele specifice pe care le vor îmbrăca la colindat şi, care, sunt formate din cizme de piele (înalte), cioareci, cămaşă cusută manual, cojoc, căput, cioaca şi colopul de care atârnă “colinzile” lungi şi bogate.
Acestea sunt făcute din lemn de salcie, care se taie, se cojeşte şi se udă seara, urmând ca în dimineaţa următoare, cu ajutorul unui cuţit, să se şlefuiască “colinzile”.
*Sursa foto: Muzeul Etnografic al Transilvaniei
(Ilona Farkas)