Din iulie, maşinile vor fi dotate cu cutii negre

Autovehiculele noi din comunitatea europeană trebuie să fie dotate cu cutii negre similare celor de pe avioane. Regula impusă de UE va fi valabilă şi pentru autoturismele second-hand înmatriculate pentru prima dată în spaţiul european. România e “campioană” la numărul de accidente rutiere şi la numărul de decese survenite în urma producerii acestora.

Sursa foto: pexels.com

Dispozitivele sunt conectate la sistemele de siguranţă ale maşinii şi odată montate, ele nu mai pot fi îndepărtate. În momentul în care aribag-urile maşinii se vor declanşa, cutia neagră va începe să înregistreze. „Cutia neagră” va stoca anumite informații extrem de utile despre accidentul produs: viteza vehiculului, parametrii de funcționare a motorului, forța cu care a fost apăsată pedala de frână, unghiul de virare a volanului, activitatea sistemelor de siguranță și timpul de declanșare a airbagului.

Sursa foto: www.pexels.com

Datele înregistrate vor putea fi citite doar după ce cutia neagră va fi scoasă din mașină.

Dispozitivul de înregistrare costă înter 100 şi 500 de euro.

Statele UE și-au stabilit un nou obiectiv în ceea ce priveşte siguranţa pe drumurile publice: zero accidente rutiere mortale până în 2050, iar montarea unor astfel de cutii face parte din măsurile de prevenţie.

România se află pe primul loc în Europa atât la numărul de accidente rutiere, cât şi la numărul de decese. Potrivit Institutului Naţional de STatistică, pe drumurile din ţară se produc zilnic peste 70 de accidente, cele mai multe, 70%, se produc pe timp de zi în condiţii de carosabil uscat (87%).

Cele mai multe accidente au loc în Capitală, urmată de judeţele Iaşi, Cluj, Constanţa, Suceava şi Mureş.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: