Zece oraşe europene, între care şi municipiul Cluj-Napoca, au primit eticheta “EU Mission – Climate Neutral & Smart Cities”, distincţia fiind înmânată primarului Emil Boc în prezenţa lui Maroš Šefčovič , vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar european pentru “European Green Deal” – “Pactul verde european”. Această etichetă va facilita accesul municipalităţii clujene la finanţări europene, publice sau private.
Municipiul Cluj-Napoca a fost selectat, în anul 2022, în cadrul Misiunii Comisiei Europene ”100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”. “Eticheta Misiunii are rolul de a facilita accesul Municipiului Cluj-Napoca la finanțările europene, naționale și regionale, dar și la investițiile private. „EU Mission Label” este o recunoaștere a eforturilor orașului de a gândi un plan complex pentru tranziția verde și o validare a acțiunilor și proiectelor pe care municipalitatea clujeană le derulează”, se arată într-un comunicat al municipalităţii clujene.
Astfel, Primăria Cluj-Napoca şi-a asumat obiectivul ca oraşul să devină neutru din punct de vedere climatic cel târziu în 2030, iar documentaţia a fost înaintată spre evaluare Comisiei Europene în luna martie a acestui an.
„Eforturile continue ale Cluj-Napoca de a implica întreaga zonă metropolitană în procesul de tranziție către neutralitatea climatică și intenția de a oferi asistență și a împărtăși cunoștințe cu orașele românești urmăritoare sunt exemplare. Planul pentru Climat al Cluj-Napoca (CCC) articulează clar dedicarea pentru atingerea obiectivului de neutralitate climatică până în 2030. Acesta demonstrează că a fost conceput cu o abordare puternic participativă, evidențiind o implicare cuprinzătoare a părților interesate. Acțiunile prevăzute sunt diverse, acoperind intervenții tehnice, spații urbane, soluții bazate pe natură, guvernanță, reglementare și inovație socială, precum și măsuri de transformare digitală. S-au depus eforturi semnificative pentru a oferi detalii cantitative și calitative pe bază de acțiuni. (…)”, a transmis, potrivit sursei citate, Comisia Europeană, făcând referire la obiectivele asumate de Primăria Cluj-Napoca.
În procesul de elaborare a documentaţiei s-au implicat peste 20 de actori locali, care au stabilit paşii de urmat ţinând cont atât de recomandările Comisiei Europene, prin “city advisors” desemnați pentru Cluj-Napoca, cât şi de sfaturile experților internaționali ai Băncii Mondiale.
Împreună cu platforma misiunii, gestionată în prezent de proiectul NetZeroCities, Comisia va continua să sprijine punerea în aplicare eficace a contractelor municipale privind schimbările climatice cu sfaturi practice şi programe de finanţare, precum un program-pilot în valoare de 32 de milioane de euro, combinat cu un program de înfrățire, după cum se arată pe pagina oficială a Reprezentanţei Comisiei Europene în România. “Orașele care au primit eticheta misiunii UE o pot folosi acum ca pe o dovadă a încrederii în planurile lor privind neutralitatea climatică, în special când abordează finanțatorii publici și privați”, subliniază sursa citată.
* Alături de Cluj-Napoca au mai primit această etichetă verde oraşele Sønderborg (Danemarca), Mannheim (Germania), Madrid, Valencia, Valladolid, Vitoria-Gasteiz and Zaragoza (Spania), Klagenfurt (Austria) și Stockholm (Suedia).
* Orașele generează peste 70 % din emisiile de CO₂ de la nivel mondial și consumă peste 65 % din energia lumii.
*Sursa foto: https://primariaclujnapoca.ro/
(Ilona Farkas)