Europa începe la Cluj-Napoca

Reprezentanți ai administrațiilor locale europene se întâlnesc zilele acestea la Cluj-Napoca pentru a găsi soluții la problemele urbane cu care ne confruntăm precum  schimbările climatice şi mobilitatea. Este prima dată când are loc în Europa de Est, respectiv Cluj-Napoca, conferința anuală a orașelor din rețeaua Eurocities sub sloganul “Green.Innovative.Resilient”.

 

Sursa foto: https://www.facebook.com/PrimariaClujNapocaRomania

În cadrul evenimentului desfăşurat astăzi şi prezidat de primarul Emil Boc, aleșii locali, reprezentanții administrațiilor, alături de ceilalți participanți, au discutat diferite teme de interes pentru agenda europeană într-o serie de sesiuni menite să găsească soluții pragmatice la probleme regăsite în majoritatea orașelor europene.

Rolul acestui eveniment este de a conecta reprezentanții orașelor și de a-i pune la masa discuțiilor pentru a găsi împreună soluții concrete la probleme urbane actuale precum schimbările climatice, mobilitatea, moștenirea culturală și altele.

Evenimentul desfăşurat sub sloganul „Europa începe la Cluj-Napoca” a însemnat şi adoptarea, de către Adunarea Generală Eurocities 2024, a noului document strategic pentru următorii cinci ani, aliniat cu noul mandat al Parlamentului și al Comisiei.

Tot la Cluj-Napoca, în cadrul unei gale festive se vor anunța câștigătorii Competiției Eurocities, care în ediția din 2024 s-a centrat pe trei categorii, în finală aflându-se Madrid, Bordeaux, Aix Marseille Provence, Zurich, Gdansk, Rotterdam, Pau, Porto și Dortmund.

Rețeaua Eurocities reunește peste 200 de orașe de pe continent, reprezentând peste 150 milioane de cetățeni. Cluj-Napoca a fost ales oraș gazdă în urma unei candidaturi aprobate de un juriu internațional la Brussels Urban Summit 2023.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: