Femeie salvată după ce a plutit în derivă 36 de ore pe mare

O femeie de 21 de ani care înota în apropierea unei plaje din Japonia a fost luată de valuri şi a plutit în derivă timp de 36 de ore, fiind salvată la 80 de kilometri de coastă, potrivit The Guardian. A rezistat atâta timp şi datorită colacului din cauciuc cu ajutorul căruia a înotat înainte de a fi dată dispărută.

 

Sursa foto: theguardian.com

Prietena femii a anunţat dispariţia femeii de origine chineză în jurul orei locale 19.55, în data de 8 iulie. Paza de coastă a lansat o operaţiune de căutare şi salvare, iar aceasta  a fost în cele din urmă reperată pe 11 iulie la ora locală 07:48 de către un cargo în largul extremităţii sudice a peninsulei Boso, la est de Tokyo. Aceasta a fost însă salvată de doi membri ai echipajului unui mic petrolier care trecea, de asemenea, prin zonă.

„Există 80 de kilometri în linie dreaptă (între plajă şi locul unde înotătoarea a fost salvată), însă se presupune că ea a plutit în derivă pe o distanţă şi mai mare”, a precizat un oficial al Pazei de coastă, citat de presa internaţională.

Naufragiata a fost dusă la spital şi s-a constatat că viaţa ei nu este pusă în pericol.

Specialiştii spun că în cazul unui naufragiu, cel mai important este să-ţi menţii calmul, tonusul psihic la un nivel cât mai ridicat, să-ţi conservi energia şi …să speri că vei fi salvat.

Cum supravieţuim unui naufragiu?

În cazul în care vorbim despre o navă care se scufundă, pasagerii trebuie să acționeze cât mai rapid pentru a pregăti barca de salvare în care să adune apă potabilă şi cât mai multe alimente. Dacă timpul permite, se pot lua și câteva lucruri suplimentare, precum o lanternă, baterii, oglindă, protecție solară, chibrituri și o trusă de prim ajutor.

Cel mai bine, spun specialiştii, e ca navele să fie dotate cu plte de salvare moderne care pe lângă faptul că au pereții înalți, sunt prevăzute şi cu o varietate de instrumente ce pot fi folosite în cazul unei urgențe: rachete de semnalizare, pungi de apă, oglinzi de semnalizare, bandă reflectorizantă și kituri de pescuit.

Ilona Farkas

Ne poți asculta și aici: