În Cetatea Medievală Sighişoara a început astăzi a XX-a ediţie a Festivalului Intercultural ProEtnica. Timp de cinci zile, pe scena amplasată în Piaţa Mare a Cetăţii, vor evolua circa 600 de artişti reprezentând cele 20 de minorităţi naţionale din România. În ceea ce priveşte numărul de spectatori, organizatorii se aşteaptă la prezenţa a peste 10.000 de turişti şi localnici.
“În toate ediţiile ProEtnica am fost interesat de consolidarea păcii sociale într-o societate democratică şi pluralistă prin promovarea întâlnirilor şi interacţiunilor între oameni de diferite origini etnice. În acest sens, cred că minorităţile nu reprezintă o ameninţare pentru societate, ci mai degrabă o resursă care poate îmbogăţi societatea”, a transmis, într-un comunicat, Volker Reiter, director al Centrului Cultural Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz) din Sighişoara, organizatorul evenimentului.
Pe parcursul festivalului vor avea loc recitaluri, spectacole de muzică şi dansuri tradiţionale specifice fiecărei comunităţi, precum şi o serie de conferinţe, dezbateri, expoziţii şi lansări de carte.
La dezbateri participă reprezentanţi ai Departamentului pentru Relaţii Interetnice, ai Ministerului Culturii şi ai Agenţiei Naţionale pentru Romi, reprezentanţi ai mediului cultural şi universitar, experţi în drepturile minorităţilor, scriitori şi jurnalişti.
Organizatorii au mai anunţat cu mândrie că Festivalul Intercultural ProEtnica a fost inclus în Manualul de Educaţie Socială de clasa a VI-a ca “model cultural-educaţional care promovează România drept stat-model pe plan european în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor naţionale”.
Ilona Farkas