“Fiara” Irina Margareta Nistor a tras cortina peste două mari festivaluri de film: TIFF şi Cannes

 

Festivalul Internațional de Film Transilvania s-a încheiat sâmbătă seară, iar de la acest eveniment desfăşurat timp de 10 zile la Cluj Napoca nu putea lipsi criticul de film Irina Margareta Nistor. Prezentă şi în studioul EBS Radio, inegalabila voce a filmelor piratate din anii ’80 – ‘90 a prezentat câteva concluzii de final: “A plouat la Cluj Napoca la fel cum a plouat şi la Cannes, însă foarte multă lume l-ar binecuvânta pe domnul primar dacă ar amenaja nişte copertine, ceva… sau, de ce nu, să fie mutat festivalul în luna iulie când elevii sunt în vacanţă, e cald, plouă mai puţin…”.

 

Sursa foto: Facebook

Irina Margareta Nistor a vorbit despre filmul “Visul” al regizorului Cătălin Saizescu, prezentat în premieră la TIFF: “Filmul este minunat, s-a râs foarte mult în sală la premieră; încă nu e complet terminat, mai are unele retuşuri de făcut pe partea de sunet deoarece Cătălin Saizescu e un perfecţionist, dar va fi pe marile ecrane din toamnă. Eu l-am văzut deja de două ori şi mi-a plăcut la nebunie”.

Apariţia “cameo” în filmul lui Cătălin Saizescu a “transformat-o” pe Irina Margareta Nistor într-o persoană “malefică”, un apelativ din acelaşi registru cu “fiară”, cum era “alintată” cu ani în urmă pe holurile televiziunii publice.

“Nu credeam că sunteţi atât de malefică. Asta mi-a transmis, printr-un mesaj, un masterand al meu după ce a văzut filmul lui Cătălin în care, în calitate de critic de teatru, merg la spectacole şi sunt foarte afurisită. A fost foarte nostim. Cuvântul “malefic” mi s-a părut foarte potrivit în ceea ce mă priveşte, deşi eu găsisem că sunt doar afurisită (râde). Cu ani în urmă, Ioan Ionel, care făcea Teleenciclopedia, mă întreba mereu atunci când ne întâlneam pe holurile televiziunii: “Ce faci, fiară?”, a rememorat în hohote de râs cunoscutul critic de film.

În ceea ce priveşte apariţia sa în pelicula “Visul”, rolul i-a oferit şi o altă perspectivă de a privi filmele. “Este foarte important să vezi un film din interior, să participi la momentele de creaţie. Astfel, când faci ulterior o cronică, ai mai multă înţelegere şi eşti mai puţin acid în comentarii. Contează foarte mult acest aspect şi m-am bucurat foarte mult de oameni precum Alin Zăbrăuţeanu, cu care facem şi cine-concertele, cu Radu Rădescu, cu Adrian Nartea, Florin Piersic jr.”, a mai spus Irina Margareta Nistor.

 

Sursa foto: Facebook

Criticul de film a fost şi la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, de unde s-a întors cu câteva recomandări pentru cinefili:  “Les Herbes Seches, regizat de Nuri Bilge Ceylan, “Les Feuilles Mortes de Aki Kaurismaki şi “Perfect Days al lui Wim Wenders. 

Irina Margareta Nistor a povestit şi unele întâmplări cu şi despre marile vedete hollywoodiene care ştiu sau nu să-şi respecte fanii, declarându-se, încă o dată, o admiratoare a lui Harrison Ford.

“M-am bucurat de prezenţa lui Harrison Ford, pe care îl văzusem şi cu câţiva ani în urmă, tot la Cannes, ne-am intersectat la o terasă: eu discutam cu nişte prieteni, el a ieşit la o ţigară şi, cu multă dezinvoltură, ne-a salutat, a zâmbit. Un tip foarte civilizat şi cred că de prezenţa lui m-am bucurat cel mai tare. De asemenea, Johny Depp s-a comportat exemplar, a ştiut să-şi respecte publicul în ciuda faptului că venea după un scandal răsunător. La fel s-a întâmplat anul trecut cu Tom Cruise… În schimb, nu pot spune acelaşi lucru despre Julia Roberts, care a fost total dezagreabilă la San Sebastian, unde nu a vrut să se întâlnească cu fanii şi să dea nişte autografe. Mai mult, la final trebuia să încheie,  respectiv să coboare nişte trepte de pe scenă şi să prezinte. Le-a spus spaniolilor că în contract nu scrie că trebuie să coboare trepte, a durat vreo 15 minute tocmeala pentru ca, în final, să intre pe altă uşă. Iar asta se întâmpla într-o transmisie în direct. Când s-a făcut un film documentar despre personalităţile care au fost la San Sebastian nici măcar nu au inclus-o. Au “pedepsit-o” şi mi-a plăcut că au făcut asta. Trebuie să fii atent cum te porţi”, a concluzionat criticul de film.

 

Sursa foto: Facebook

***

Critic de film și pasionată de cinema, Irina Margareta Nistor a vizionat peste 23.000 de filme, este organizator al festivalului de Psihanaliză și Film Ecranul și Divanul şi producător de emisiuni radio şi tv.

De-a lungul anilor a participat la numeroase festivaluri de film de renume din Europa (Berlinala, Veneţia, Cannes), a comentat în direct premiile Oscar, BAFTA şi César. Este, totodată, o prezenţă constantă la festivalurile de film de la Cluj Napoca (TIFF), Râşnov sau Iaşi (Serile Filmului Românesc).

Irina Margareta Nistor este însă cunoscută mai ales ca “vocea filmelor” de pe casetele piratate din anii ‘80. Milioane de români au avut astfel acces la filmele occidentale. Regizoarea Ilinca Călugăreanu a realizat în 2015 un documentar, Chuck Norris vs. Communism, pe care i l-a dedicat în întregime.

Chuck Norris vs Communism prezintă povestea uimitoare a casetelor video piratate care au transformat vocea unei femei într-un simbol al libertății și care au permis unor milioane de români să păcălească regimul represiv comunist. Ascunsă de ochii vigilenţi ai Securităţii, Irina Margareta Nistor a tradus peste 5.000 de filme străine în România comunistă a anilor ‘80”, se arată în prezentarea imdb.com.

În 2021 a fost distinsă cu Ordinul Artelor şi Literelor al Republicii Franceze în grad de ofiţer, iar la începutul acestui an a fost decorată de Preşedintele României cu Ordinul “Meritul Cultural” în grad de cavaler şi de Casa Regală a României cu Ordinul “Coroana României” în grad de cavaler.

 

(A consemnat Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: