Filme de Cannes la Cluj – Napoca

A 7-a ediție a Festivalului Les Films de Cannes à Cluj-Napoca se va desfăşura între 27 şi 29 octombrie. La Cinema “Victoria”, “Arta” şi, în premieră, la Cinema “Dacia”, vor fi proiectate 14 filme de la Cannes, inclusiv câştigătorul “Palme d’Or 2023” – “Anatomia unei prăbușiri”/”L’Anatomie d’une Chute”, al regizoarei franceze Justine Triet. Regizorul Cristian Mungiu va fi prezent joi, 26 octombrie, la proiecţia filmului RMN, ocazie cu care va susţine un masterclass şi va lansa cartea “Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană”

Parfumul, emoţia şi vibraţia celui mai prestigios festival de film din lume vor fi simţite din plin de publicul cineast clujean, graţie filmelor ce vor fi proiectate weekend-ul viitor la Cluj Napoca.  “La doar câteva luni de la premiera mondială de la Cannes, clujenii au ocazia să vizioneze cele mai importante filme de autor ale anului, apreciate deopotrivă de critici și de public. Câștigătorul Palme d’Or 2023 – “Anatomia unei prăbușiri”/”L’Anatomie d’une Chute”, al regizoarei franceze Justine Triet, câștigătorul Ursului de Aur de la Berlin 2023 – “Pe Adamant”/”Sur l’Adamant”, regizat de documentaristul francez Nicolas Philibert și “Jeanne du Barry”, filmul care a deschis anul acesta Cannes-ul, sunt doar trei titluri care vor fi proiectate, în premieră, la Cluj-Napoca. Li se alătură filmele laureate cu Premiul Juriului, Premiul FIPRESCI, Premiile de interpretare feminină și masculină, Premiul pentru cel mai bun documentar “L’Oeil d’Or. Dintre cele 19 filme din competiția de la Cannes din acest an (selecționate din peste 2.000 de pelicule), opt vor fi proiectate la Cluj Napoca. La acestea se vor adăuga filme din secțiunile oficiale “Un Certain Regard” și “Quinzaine de Cineastes”, informează Asociația Cinemascop și Voodoo Films, organizatorii acestei ediţii.

În urmă cu 14 ani, regizorul Cristian Mungiu iniția proiectul “Les Films de Cannes”, iar anul acesta, mai exact joi, 26 octombrie, va reveni la Cluj Napoca pentru lansarea cărții sale “Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană”. Evenimentul va avea loc la Libraria Humanitas, începând cu ora 18.30.

 

Filmele care vor fi proiectate la “Les Films de Cannes à Cluj-Napoca.7”:

Anatomia unei prăbușiri/L’Anatomie d’une Chute, câștigătorul Palme d’Or 2023, trofeul suprem la Cannes, va fi proiectat pe 29 octombrie, de la ora 19.30, simultan la Cinema “Victoria” și Cinema “Arta”.

Pe Adamant/Sur l’Adamant a câștigat, în februarie, Ursul de Aur pentru “Cel mai bun film” la Festivalul de la Berlin. Acesta va putea fi văzut vineri, pe 27 octombrie, de la 18.30, la Cinema “Dacia” și sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 15.00, la Cinema “Arta”.

Frunze căzătoare/Fallen Leaves, laureat cu Premiul Juriului și FIPRESCI Grand Prix al criticii internaționale, este un clasic în regia regizorului Aki Kaurismäki ce va fi proiectat pentru  publicul clujean la Cinema “Victoria”, pe 29 octombrie, de la ora 17.30.

About Dry Grasses, de Nuri Bilge Ceylan – Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină a lui Merve Dizdar, prima actriță turcă care câștigă această distincție la Cannes. Proiecții: sâmbătă, 28 octombrie,  la Cinema “Victoria”, de la 17.15 și la Cinema “Arta”, de la 19.30.

Zile perfecte/Perfect Days, de Wim Wenders – Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină pentru Kōji Yakusho și Premiul Ecumenic la Cannes 2023, este la Cinema “Victoria”, vineri, 28 octombrie, de la 20.45.

The Old Oak de Ken Loach, în competiție la Cannes 2023, este o dramă filmată în nord-estul Angliei.

A Brighter Tomorrow (Sol Dell’ Avenire), de Nanni Moretti – în competiție la Cannes 2023, va avea proiecția vineri, 28 octombrie, de la ora 20.00, la Cinema “Victoria”.

Jeanne Du Barry, filmul care a deschis anul acesta Festivalul de la Cannes, va fi proiectat sâmbătă, 28 octombrie, de la 17.00, la Cinema “Arta”.

Only the river flows, scris si regizat de Wei Shujun, face parte din selecția Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2023. Proiecțiile vor fi pe 28 octombrie, de la 18.30, la “Dacia”, și pe 29 octombrie, de la 15.30, la Cinema “Arta”.

Les Filles d’Olfa, de Kaouther Ben Hania – Premiul L’ Oeil d’Or pentru cel mai bun documentar la Cannes, este povestea dramatică a unei tunisience confruntată cu dispariţia a două dintre cele patru fiice. Proiecția va fi pe 29 octombrie, de la ora 15.00, la Cinema “Victoria”.

Club Zero, de Jessica Hausner, în competiție la Cannes 2023. Remarcată în 2019 cu Little Joe, cineasta austriacă revine în competiție la Cannes cu un film despre tinereţe și alegeri.

Le livre des solutions, de Michel Gondry, în selecția Quinzaine de Cineastes Cannes 2023. Regizorul francez propune o comedie dramatică despre egocentrism și „demonii creației”. Filmul se vede la Cinema “Arta”, duminică, 29 octombrie, de la 17.30.

La Civil, de Teodora Ana Mihai – Prix de l’Audace în secțiunea Un Certain Regard la Cannes 2021. Proiecția va fi la Cinema “Dacia”, duminică, 29 octombrie, de la 18.30.

 

***

Sursa foto: www.filmedefestival.ro

R.M.N. de Cristian Mungiu – în competiție la Cannes 2022. “Este o poveste despre intoleranță și discriminare, despre prejudecăți, stereotipuri, autoritate și libertate, o poveste despre lașitate și curaj, despre individ și mase, despre destinul personal versus cel colectiv. Este, de asemenea, o poveste despre supraviețuire, despre sărăcie, despre frică și un viitor neliniștitor”, spune regizorul și scenaristul filmului.

În preajma Crăciunului, Matthias (Marin Grigore) se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan preocupat de copilul care crește fără el, de tatăl lui rămas singur și de iubita lui din tinerețe pe care arde să o revadă (Judith State). Când la fabrica de pâine sunt angajați muncitori străini, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.

După Cannes, R.M.N. a făcut parte din selecția unor importante festivaluri internaționale de film precum Toronto, New York, San Sebastian, Hamburg (laureat cu The Critics’ Choice Award la Filmfest Hamburg) și a fost vândut în peste 55 de țări. Proiecție la Cinema “Dacia”, joi, 26 octombrie, de la 18.30, urmată de un masterclass susținut de regizor.

***

Programul poate fi consultat pe paginile Cinema Victoria, Cinema Arta și Cinema Dacia, iar  detalii despre fiecare film în parte se regăsesc și pe filmedefestival.ro.

***

Bilete se pot achiziţiona online intrând pe linkul: https://eventbook.ro/festival/les-films-de-cannes-a-cluj-napoca. La Cinema Dacia intrarea este liberă la toate proiecțiile.

***

Festivalul Les Films de Cannes à Cluj-Napoca este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului, cu sprijinul mai multor parteneri. Proiectul este oferit de Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca.

***

EBS Radio este partener media al evenimentului.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: