Filmul “Black Dog” a triumfat la secţiunea ”Un Certain Regard”. Căţeluşa Xin a primit Marele Premiu al Juriului “Palme Dog”

Povestea prieteniei dintre un câine vagabond şi un agent însărcinat cu eliminarea acestor animale în China a câştigat premiul secţiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes. Această categorie este dedicată cinematografiei de autor şi descoperirii noilor talente. Cea de-a 77-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se încheie în această seară o dată cu anunţarea câştigătorului marelui trofeu Palme d’Or.

Sursa foto: Variety.com

Cunoscut în China în special pentru epopeea de război „The Eight Hundred” (2020), regizorul Guan Hu prezintă în filmul “Black Dog” viaţa cotidiană “a celor lăsaţi în urmă de dezvoltarea industrială care susţine economia ţării”, după cum se arată în prezentarea de pe site-ul festivalului.

Acţiunea filmului premiat la categoria “Un Certain Regard” se desfăşoară înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice din 2008 şi abordează, în mod indirect, tematica hoardelor de câini abandonaţi înainte de acel eveniment.

Căţeluşa Xin,  al doilea personaj al filmului „Black Dog”, a fost recompensată cu Marele Premiu al Juriului “Palme Dog”, al doilea ca importanţă atribuit de acest juriu. Trofeul “Palme Dog” i-a revenit în acest an lui Kodi, un Griffon metis care joacă în filmul ”Le proces du chien”, regizat de franco-elveţiana Laetitia Dosch.

Câştigătorii premiilor atribuite categoriei “Un Certain Regard”:

Premiul Juriului –  “L’histoire de Souleymane”, regizat de Boris Lojkine;

Premiul pentru Regie – (ex aequo) cineaştilor Roberto Minervini (“Les Damnes”) şi Rungano Nyoni (“On Becoming a Guinea Fowl”);
Cel mai bun actor – Abou Sangare pentru interpretarea sa din filmul “L’Histoire de Souleymane”;

Premiul pentru cea mai bună actriţă – Anasuya Sengupta, protagonista peliculei „The Shameless”.
Menţiune specială – „Norah”, de Tawfik Alzaidi;

Premiul Tineretului – „Vingt Dieux”, de Louise Courvoisier.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: