Primul mare genocid al secolului XX, cel împotriva armenilor, va fi comemorat miercuri, 24 aprilie, la Cluj-Napoca. În 1915, pe 24 aprilie, a început masacrarea sistematică a comunităţii armeneşti din Imperiul Otoman, un act de agresiune care a numărat la final aproximativ 1,5 milioane de victime, din care peste 2.000 erau reprezentate de elitele şi intelectualii armeni din Istanbul şi celelalte oraşe mari ale Turciei de azi.
Ziua de 24 aprilie 1915 are rezonanţe tragice pentru armenii de pretutindeni, la acea dată fiind declanşată “operaţiunea specială” de exterminare a armenilor, de la copii şi până la vârstnici, de la femei, care erau violate şi batjocorite înainte, şi până la elitele comunităţii armeneşti. În total aproximativ 1,5 milioane de persoane a căror vină a fost că erau…armeni.
Miercuri, 24 aprilie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei va fi organizat un eveniment pentru neuitare şi aducere aminte a primului mare genocid al secolului XX despre care unele voci susţin că dacă ar fi fost condamnat cu vehemenţă de marile puteri de atunci, Holocaustul şi Gulagul nu ar fi avut proporţiile pe care le-au avut. Despre acel moment şi despre perspectivele poporului armean vor vorbi prof. univ. dr. Ruxandra CESEREANU și Călina PĂRĂU, Teodora TĂMAȘ, Diana HUȚANU de la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca. De asemnea, participanţii vor asista la un spectacol-colaj bazat pe texte și muzică, o evocare a acelor vremuri. Vor cânta muzicienii Cosmin Rafael BĂLEAN și Norbert DUMITRESC, iar publicul va avea ocazia să se reîntâlnească cu instrumentul tradițional armean: dudukul. Potrivit organizatorilor, intrarea la eveniment va fi liberă.
(Ilona Farkas)