Împreună, în pace şi armonie

16 mai este Ziua Internațională a Conviețuirii Pașnice indiferent de etnie, rasă, religie, orientare sexuală, cheia unei dezvoltări durabile a societăţii fiind acceptarea şi dorinţa de a trăi şi acţiona împreună: români, maghiari, germani, romi, etc. Transilvania este una dintre regiunile cu cea mai mare diversitate etnică din România.

Sursa foto: pexels.com

Ziua internaţională pentru convieţuirea paşnică a fost adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în decembrie 2017 şi, de atunci, este marcată în fiecare an la data de 16 mai, potrivit site-ului oficial al ONU, www.un.orgConvieţuirea paşnică se referă la acceptarea diferenţelor şi la abilitatea de a-i asculta, de a-i recunoaşte, de a-i respecta şi de a-i aprecia pe ceilalţi, iar instituirea acestei zile are ca scop promovarea păcii, a toleranţei, a incluziunii, a înţelegerii, a solidarităţii, dar şi a dorinţei de a trăi şi de a acţiona împreună, pentru a putea construi o lume paşnică, solidară şi armonioasă, scrie sursa citată.

Ca urmare, toate statele sunt invitate ca împreună cu actorii relevanţi din societate, împreună cu liderii religioşi şi liderii comunităţilor locale să promoveze reconcilierea şi menţinerea păcii.

În Transilvania, structura etnică este foarte variată deoarece a fost influenţată de evoluţia dea lungul timpului a factorilor istorico-geografici şi politici, precum şi de evoluţia structurii confesionale. Pe lângă români şi maghiari, în Ardeal sunt prezente şi alte etnii, precum romi, germani, slovaci, evrei, ruteni sau sârbi.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: