“În 5 minute au învăţat cât în 4 ani de şcoală”

Comedianţii Bogdan Bob Rădulescu, Mircea Bravo şi Nicu Bendea au fost invitaţi să le vorbească şi să-i bine dispună pe elevii Liceului Unitarian János Zsigmond din Cluj-Napoca. La un moment dat însă, actorul Bogdan Bob Rădulescu a avut un moment inspiraţional, un discurs emoţionant despre alegerile pe care le facem în viaţă şi când trebuie ele să vină. Acesta i-a pregătit pentru un viitor în care lumea pe care o ştiu ei acum, nu va mai fi la fel, iar clipul de aprox. 5 minute a devenit viral pe reţelele de socializare. Concluzia momentului s-a regăsit în comentariul unui utilizator: “În 5 minute au învăţat cât în 4 ani de şcoală”.

 

Sursa foto: https://www.facebook.com/jzsuk

Trei dintre cei mai iubiţi creatori de conţinut din spaţiul online, Mircea Bravo, Bogdan Bob Rădulescu și Nicu Bendea, au intrat din nou pe poarta şcolii.

De această dată, ei au fost invitaţii elevilor Liceului Unitarian János Zsigmond din Cluj-Napoca, cărora le-au răspuns la întrebări, le-au dat replici care i-au făcut pe tineri să se destindă, însă momentul care i-a răvăşit pe elevi a fost cel al actorului Bob Rădulescu. Comediantul a ţinut un discurs emoţionant şi inspiraţional totodată, care a cules nu doar ropote de aplauze din partea celor prezenţi, ci şi ovaţii din partea utilizatorilor de reţele sociale, unde a devenit viral.

Parcursul vieţii fiecăruia, cu eforturile şi împlinirile aferente, au fost explicate elevilor de către Bob Rădulescu într-un mod plastic şi accesibil totodată, folosindu-se de o comparaţie cu masa de Crăciun: Ați mâncat de Crăciun vreodată cartofi – piure cu carne și cu salată de varză? Cartofii pe care i-ați mâncat de Crăciun cu familia când au fost culeși din pământ? Toamna. Când au fost săpați și îngrijiți? Vara. Și când au fost plantați, semănați în pământ? Primăvara. Am 45 de ani și tot ce am și fac acum culeg ce am semănat aici, în inimă, și aici, în cap, din ziua în care am intrat la școală, respectiv la liceu”.

Sursa foto: https://www.facebook.com/jzsuk

Actorul le-a mai transmis elevilor că viitorul lor, bun sau rău, depinde de alegerile pe care le fac ei; un viitor în care lumea pe care ei o ştiu acum nu va mai fi la fel, oamenii dragi nu vor mai fi lângă ei: „Mama și tata n-o să fie tot timpul lângă voi, din păcate, că asta e viața, n-o să fie; v-o spun eu, care n-o mai am nici pe mama, nici pe tata. Prietenii vin și pleacă, colegii vin și pleacă, profesorii vin și pleacă.Şi atunci? Nimeni și nimic nu poate să vă ajute să reușiți sau să eșuați în viață decât alegerile voastre. Veți fi în locul în care voi alegeți să fiți. Unii dintre voi, de azi în 20 de ani, veți fi „foarte bine”. Unii dintre voi veți fi „așa și așa”. Unii dintre voi veți fi „rău”. Cei care veți fi „foarte bine”, „bine”, „așa și așa” sau „rău” veți fi exact unde alegeți să fiți. Nimeni altcineva nu alege pentru voi. Pașii pe care îi faceți de astăzi pentru viața voastră sunt semințele pe care le plantați în voi și în cei din jur. La 40 de ani o să vă uitați înapoi la viața voastră și veți fi exact în locul în care ați ales să fiți”.

Rădulescu a mai subliniat că vor fi şi momente asupra cărora nu vor avea control, lucruri care se vor întâmpla independent de voinţa lor, însă vor trebui să se mobilizeze şi să treacă peste acele încercări: A zis Mircea mai devreme că din fiecare eșec a învățat ceva. Asta înseamnă că a avut un eșec din care s-a putut ridica. A fost alegerea lui. Unii dintre oameni fac alegeri care îi duc la un eșec de la care nu se mai pot ridica. Alegeți să fiți bine și să faceți bine în jurul vostru, alegeți că de voi depinde. Atât”.

***

Printre miile de comentarii de felicitare s-au distins şi unele care au subliniat câtă nevoie au copiii, adolescenţii şi tinerii de oameni care să-i încurajeze şi care să-i ghideze în alegerile lor:

** “Le a kalappal azok előtt, akik ezt az eseményt kezdeményezték! Dl. Bogdan Bob Radulescu vă dorim multă sănătate. Mult respect pentru tot ceeace faceți! Armonia ce se aude din vocea dumneavoastră ne mai dă o speranță că DA, mai sunt OAMENI normali pe acest pământ!– Maneszes Beatrix.

** “Bogdan Bob Radulescu ești genial! Aş fi avut nevoie de vorbele astea la sfârșit de liceu! Felicitări și cât mai multe astfel de prezente, deoarece tinerii din ziua de azi au nevoie! – Adriana Alexandra Vulcu.

** “În 5 minute au învăţat cât în 4 ani de şcoală. Bravo pentru vorbele alese, Bogdan Bob Rădulescu! – Sergiu Selegean.

 

(Ilona Farkas)

 

 

Ne poți asculta și aici: