În noaptea de 11 august va fi maximul curentului ”Perseide”, care produce între 50 şi 80 de meteori pe oră, după cum spun reprezentanţii Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”. Pentru a fi observaţi meteorii, nu este nevoie de instrumente speciale, ci doar de răbdare, cer senin şi… visare cu ochii deschişi.
“Ieșiți afară la ora indicată, așezați-vă confortabil pe un șezlong sau pătură și așteptați, privind pe cer. Așteptați 15 minute pentru ca ochiul să se acomodeze cu întunericul şi…nu vor trece nici 5-10 minute și veți vedea stelele căzătoare, în funcție de intensitatea maximului!”, îndeamnă reprezentanţii Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.
Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții până dimineața, iar locul ales pentru vizionare trebuie să fie cât mai lipsit de lumini.
Perseidele, denumite după constelația din care par că vin, reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.
Cum se formează acest fenomen de stea căzătoare? Ne spun specialiştii: “Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul, când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secundă, vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit. Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul înghețat este eliberat în spațiu” – https://astro-urseanu.ro/.
Vânătorii de meteori le pot privi dar le pot şi fotografia, iar pentru a reuşi au nevoie de un aparat foto DSLR şi un obiectiv luminos.
Ilona Farkas