“O experiență teatrală unică, labirintică”, spune coordonatoarea artistică Diana Buluga despre spectacolul imersiv, de tip promenadă, “In Between Homes”. Cele şase reprezentaţii vor avea loc între 7 şi 16 iulie într-un spaţiu neconvenţional: Fabrica “Clujana”.
Nouă spații diferite pe care fiecare spectator le va parcurge pentru a urmări și a medita asupra migrației românilor și a efectelor pe care aceasta le are asupra celor rămași în țară. Spectacolul urmărește felul în care familiile transnaționale identifică noi modele de co-prezență și de păstrare a spațiului de siguranță, suport și intimitate, în ciuda faptului că trăiesc în mai multe lumi. Aceasta este prezentarea spectacolului de teatru imersiv, de tip promenadă – “In Between Homes”, ce va fi pus în scenă începând cu 7 iulie într-un spaţiu neconvenţional – fabrica “Clujana”.
“Spectacolul de tip imersiv presupune în primul rând o spargere a barierei dintre actor şi public: totul e mult mai aproape, mult mai conectat, uneori ca spectator poţi chiar să fii parte din ceea ce artistul creează. Mai mult, actorul nu merge doar pe simţurile văzului şi auzului, uneori se poate juca cu tine şi tactil sau chiar cu mirosul tău; sunt forme care încearcă să-ţi atingă mai multe simţuri”, a explicat coordonatoarea artistică şi managera Asociaţiei Create.Act.Enjoy, Diana Buluga, în studioul EBS Radio.
Pe parcursul reprezentaţiei care va dura aproximativ o oră şi jumătate, spectatorii se vor plimba prin hala Clujana şi vor descoperi treptat cele nouă spaţii de creaţie.
“Există o zonă care se parcurge doar cu ghidaj, scene cu durată fixă, dar apoi sunt alte spaţii (expoziţional, de concert, interactiv, etc), unde poţi petrece cât timp doreşti”, a mai spus Diana Buluga.
Migraţia românilor a fost prezentată în mass-media mai mult din perspectiva efectelor negative, iar creatorii “In Between Homes” au dorit să pună într-o altă lumină această temă prin intermediul a şase poveşti trepidante ce vor fi prezentate publicului.
“Proiectul european a fost gândit astfel încât temele pe care le identificăm la James Joyce să le traducem astăzi în locul unde ne aflăm. Noi am primit capitolul 11, care vorbeşte foarte mult despre prezenţă/absenţă, despre celălalt, despre relaţii care nu funcţionează, dar care la un moment dat se reîntregesc, etc. Ni s-a părut ofertant să facem o paralelă între temele enumerate şi migraţia, să vorbim despre familiile transnaţionale, ce înseamnă să locuieşti în mai multe lumi, chestiuni pozitive. Am încercat să vedem dacă dincolo de aceste teme prezente în ziare, televiziuni, social- media, etc, există şi altfel de exemple. Şi am găsit. Am colaborat foarte frumos cu Centrul pentru studiul familiilor transnaţionale din Cluj, cei de acolo ne-au ajutat foarte mult în perioada de cercetare”, a mai subliniat coordonatoarea artistică.
Publicul clujean e foarte deschis la astfel de spectacole neconvenţionale dacă ţinem seama de faptul că nu doar premiera este sold-out, ci toate cele şase reprezentaţii. “Ne era un pic teamă pentru că e luna iulie, mulţi sunt plecaţi în concedii, dar oamenii sunt interesaţi de cultură şi mai ales de cultură alternativă”, concluzionează Diana Buluga.
***
Spectacolul face parte din proiectul european ULYSSES: EUROPEAN ODYSSEY (2022-2024), în cadrul căruia 18 orașe din Europa (inclusiv Cluj Napoca) și Turcia creează evenimente artistice care răspund și se inspiră din unul dintre capitolele legendarului roman ULISE de James Joyce.
Producător: Asociația Create.Act.Enjoy
Co-producători: Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Film Cluj-Napoca
(A consemnat Ilona Farkas)