Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a fost prezentă vineri, la Sibiu, la includerea unei cafenele din centrul istoric al municipiului în Traseul Cultural – Historic Cafés Route. Cu această ocazie, demnitarul a anunţat că anul viitor vor fi alocări importante de fonduri pentru susţinerea patrimoniului construit, amintind aici de clădirea de patrimoniu a Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.
Investiţiile în clădiri de patrimoniu şi instituţii culturale se vor număra anul viitor printre priorităţile Ministerului Culturii, Raluca Turcan apreciind că “din prima zi a mandatului am strâns toate echipele, am pus într-un coş tot efortul posibil, astfel încât proceduri de investiţii, resurse pe care le-am putea avea la dispoziţie, să fie canalizate pentru refacerea, atât cât se poate, a patrimoniului construit”.
“Mă bucur că anul viitor va fi un an în care vom lansa unele lucrări şi vom lăsa pregătită documentaţia pentru investiţii şi în instituţii culturale, dar şi în clădiri de patrimoniu. Şi mă refer la Opera şi Teatrul din Cluj, mă refer la Muzeul Naţional de Istorie al României, mă refer la Teatrul din Craiova, Biblioteca din Craiova, aşezămintele Brătianu, Vila Florica. (…) Există bani pentru a realiza o parte dintre aceste investiţii pe care le-am menţionat”, a spus Raluca Turcan, citată de Agerpres.
În acelaşi timp, ministrul Culturii a subliniat că se vor găsi “mici rezerve de bani” prin Institutul Naţional al Patrimoniului, astfel încât să se poată realiza investiţii “în lucrări mai micuţe la obiective culturale din Sibiu”.
Clădirea Teatrului Naţional “Lucian Blaga” şi a Operei Naţionale Române Cluj-Napoca ar urma să fie restaurată în cadrul unui proiect de investiţii de aprox. 20 milioane de Euro finanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului European.
Recent, ministrul Raluca Turcan aprecia, în cadrul unei vizite oficiale, că municipiul Cluj-Napoca este “un oraş al superlativelor”, unde “investiţiile, dezvoltarea economică şi dinamica peisajului cultural merg mână în mână”.
Clădirea Operei clujene, monument istoric de interes naţional, a fost construită între anii 1904 şi 1906 de către firma vieneză Fellner&Helmer, renumită şi specializată în proiectarea şi construcţia teatrelor de operă. Ultimele lucrări de restaurare completă atât la interior cât şi la exterior au fost realizate în anii ’75 – ’76.
(Ilona Farkas)