Membrii trupei ABBA au fost decoraţi de Regele Suediei

În cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Regal din Stockholm, regele Carl al XVI-lea Gustaf a înmânat celor patru membri ai legendarei formaţii ABBA (Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus şi Anni-Frid Lyngstad) ordinul regal Vasa, o premieră în ultimii 50 de ani. În 1975, Suedia a suspendat decizia de a acorda această distincţie propriilor cetăţeni pe motiv că ar fi “anacronică”.

 

Sursa foto: https://www.reuters.com/

Regele Suediei a recompensat astfel o trupă legendară care a intrat în istoria muzicii şi care a reprezentat Suedia pe plan internaţional nu doar prin numeroasele turnee şi concerte susţinute în faţa fanilor din toată lumea, ci şi la numeroase concursuri internaţionale.

De atfel, ordinul regal Vasa a fost acordat pentru „realizările lor remarcabile în muzica suedeză şi internaţională”, fiind amintite aici hiturile internaţionale care au trecut testul timpului: “Mamma Mia” (1975), “Dancing Queen” (1976) şi “The Winner Takes It All” (1980), dar şi la fel de bine-cunoscutele “Voulez-vous”, “Chiquitita”, “Gimme! Gimme! Gimme!”, “Thank You for the Music”.

 

Chiar dacă membrii trupei s-au despărţit în 1982, muzica lor a rămas vie prin cele opt albume lansate, acordurile vibrante străbătând generaţiile până astăzi.

** Succesul internaţional al grupului a fost deschis de piesa “Waterloo”, cu care, în urmă cu exact 50 de ani, ABBA câştiga concursul Eurovision.

**

Ordinul Vasa a fost creat la 29 mai 1772 de către regele Gustaf al III-lea al Suediei pentru a recompensa persoanele care au adus servicii semnificative statului şi societăţii, în special în domeniile agriculturii, comerţului, metalurgiei şi artelor.

(Ilona Farkas)

 

 

 

Ne poți asculta și aici: