Mona Lisa ar putea fi mutată

Surprinzător, opera italianului Leonardo da Vinci – Mona Lisa sau Gioconda a fost catalogată de turişti ca fiind “cea mai dezamăgitoare capodoperă din lume”. Motivul? Timpul extrem de limitat disponibil pentru a admira tabloul – aproximativ 50 de secunde. În anumite zile, scrie Le Figaro, aproape 25.000 de vizitatori defilează prin Salle des Estates unde este expusă „Mona Lisa”.

 

Sursa foto: https://www.lefigaro.fr/

Tabloul intitulat “Mona Lisa” sau “Gioconda” şi pictat de italianul Leondardo da Vinci este expus la Muzeul Luvru, în spatele unei bariere și a unui geam antiglonț în centrul unei încăperi numite Salle des Etats. Avalanşa de vizitatori face însă ca această capodoperă să nu poată fi admirată cu adevărat, timpul de vizionare fiind extrem de limitat.

Pentru a rezolva această problemă, angajaţii şi curatorii de la Luvru s-au întâlnit în cadrul unui seminar de management. Laurence des Cars, directorul muzeului parizian, a venit cu o propunere: mutarea Giocondei într-o altă cameră dedicată, săpată în subteran, după cum scrie cotidianul “Le Figaro”.

“Izolarea” operei lui da Vinci va îmbunătăţi experiența vizitatorului.

 

 

Mutarea tabloului într-o sală separată ar putea pune capăt dezamăgirii publicului. Vizitatorii nu sunt primiți aşa cum trebuie în sala actuală, iar noi simțim că nu ne facem treaba în mod corespunzător. E o schimbare la care ne gândim de mult, dar de data aceasta toată lumea este de acord, a declarat Vincent Delieuvin, curator-șef al picturii italiene din secolul al XVI-lea, citat de “Le Figaro”.

Propunerea, care presupune şi crearea unei noi căi de acces în muzeu pentru vizitatori, vine însă şi cu costuri enorme, aproximativ 500 milioane de euro. Deocamdată autorităţile franceze nu s-au pus de acord în totalitate asupra investiţiei.

**Până la mutarea Monalisei, instanţa franceză este chemată să judece o solicitare de restituire a picturii venită din partea unei asociaţii misterioase care a solicitat “declararea inexistentă a deciziei regelui Francisc I de a-şi însuşi portretul Mona Lisei”, mai scrie presa franceză. Asociaţia susţine că acţionează “în numele urmaşilor moştenitorilor pictorului”.

**Leonardo da Vinci s-a pus sub protecţia lui Francisc I în iarna lui 1516, iar în bagajele care le-a luat cu sine s-au aflat câteva dintre picturile sale, inclusiv Gioconda sau Mona Lisa, pictată între 1503 şi 1506. Practic, da Vinci îi oferise suveranului francez operele sale în schimbul unei rente generoase, mai scrie Le Figaro. În acest mod au intrat lucrările în colecţia regală, iar de atunci nu au mai părăsit Franţa.

**Mona Lisa se află la Luvru din 1797, muzeul atrâgând anual, şi datorită acestei capodopere, între opt şi zece milioane de vizitatori.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: