Peste 128 de localităţi rurale din 31 de judeţe ale României participă la evenimentul naţional „Noaptea Muzeelor la Sate” care se va desfăşura sâmbătă, 31 august. Din judeţul Cluj participă la eveniment Muzeul Memorial “Octavian Goga” Ciucea, Muzeul Satului Bucea şi Vatra Satului Sfântul Nicolae din Sânnicoara.
Proiectul este unic în Europa şi e derulat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România cu scopul de a pune în valoare patrimoniul cultural rural românesc.
“Sâmbătă, vizitatorii sunt invitaţi să se conecteze cu atmosfera de sărbătoare a satelor şi comunelor României şi să descopere colecţii muzeale etnografice inedite, case memoriale, centre culturale săteşti, lăzi de zestre şi poduri spectaculoase din gospodăriilor ţărăneşti, muzee parohiale, şezători, arhive, ritualuri şi istorii fascinante, mori, chilii de zâne, mausolee, castele, biserici fortificate, trasee fabuloase de case albastre şi semne ale meşterilor zugravi, muzee ale învăţătorului, copiilor, mineritului, chihlimbarului sau ale viei şi vinului, servicii de pompieri, fierării şi multe alte surprize”, precizează organizatorii evenimentului.
Judeţele cu cele mai numeroase reprezentări sunt Braşov (18 obiective), Iaşi (13 obiective), Satu Mare (12 obiective), Vrancea (8 obiective), Maramureş şi Sibiu (6 obiective).
“Ca şi la prima ediţie, Noaptea Muzeelor la Sate include o serie de proiecte punctuale de recuperare a patrimoniului uitat, de sporire a gradului de alfabetizare şi de expunere la cultură şi la patrimoniu a copiilor şi a tinerilor din comunităţile rurale. Este un demers de arheologie culturală, care, în fiecare ediţie, scoate la lumină valori inestimabile ale României puţin văzute, dar foarte valoroase”, au transmis organizatorii.
Informaţii despre satele şi muzeele incluse în program se pot obţine de pe site-ul: https://noapteamuzeelor-la-sate.ro/.
Sursa foto: ** https://noapteamuzeelor-la-sate.ro/
***Compania Poşta Română, care a transmis prin reţeaua sa peste 20.000 de cărţi poştale–invitaţie în 10 judeţe, în cadrul campaniei pilot „Trimitem vorbă”.
Ilona Farkas