Opera din Cluj-Napoca își deschide porțile pentru tururi ghidate. Ce poți descoperi în culisele instituției

Începând din luna noiembrie, Opera din Cluj-Napoca își deschide porțile pentru tururi ghidate. Potrivit anunțului făcut de către reprezentanții instituției, acestea vor avea loc în zilele de miercuri și vineri. Pe parcursul unui astfel de tur participanții vor afla detalii despre istoria și arhitectura clădirii, dar și a instituției lirice. Vizita va începe în foaierul principal și va continua în loje, balcoane, sala de spectacole și cabinele artiștilor. 

Clujenii pot, începând din această lună, să redescopere farmecul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca tocmai în culise. Un bilet pentru un tur ghidat costă 15 lei, iar durata unei vizite de circa 40 de minute. În cadrul unui astfel de tur, curioșii pot afla povestea instituției culturale. Redăm, și noi, o parte a istoriei acesteia.

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, prima instituţie lirică a ţării și una dintre cele mai emblematice din Europa, a luat fiinţă la 18 septembrie 1919, odată cu Teatrul Naţional clujean şi Conservatorul de Muzică. Sub conducerea unor personalităţi artistice de renume, precum tenorul Constantin Pavel, dirijorul italian Egisto Tango, compozitorul Tiberiu Brediceanu, baritonul de faimă mondială Dimitrie Popovici-Bayreuth, au fost depășite în decurs de câteva luni dificultăţile legate de alcătuirea efectivă a unui ansamblu de operă. Primele reprezentații au constat în două concerte simfonice la datele de 13 şi 14 mai 1920, sub conducerea dirijorului ceh Oskar Nebdal.

Spectacolul inaugural al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca a avut loc la 25 mai 1920, cu grandioasa operă AIDA de Giuseppe Verdi, interpretată în limba română, sub conducerea dirijorului Alfred Novak, în regia artistică semnată de primul director al instituţiei – Constantin Pavel, cel care a fost şi primul interpret al rolului Radames. Este impresionantă activitatea noii Opere chiar din primele două stagiuni, 1919-1920 şi 1920-1921, totalizând 99 de reprezentaţii cu operele Aida de Verdi, Faust de Gounod, Madama Butterfly de Puccini, Luceafărul de N. Bretan, Cavalleria Rusticana de Mascagni, Tannhäuser de Wagner și 15 concerte simfonice susţinute de Orchestra Operei Naţionale din Cluj, după cum menţionează afişele păstrate în arhiva Operei.
Distincţia teatrului liric clujean transcende arta lirică și este dată, totodată, şi de stilul arhitectural al acestuia. Clădirea Operei a fost construită la începutul secolului al XX-lea, între anii 1904 -1906, de către firma vieneză de renume mondial Fellner & Helmer, specializată în proiectarea şi construirea de teatre de operă în stil arhitectural secesionist uşor barochizant, foarte asemănător celorlalte 48 de teatre europene construite de firma vieneză și unic în România.

Ne poți asculta și aici: