Persoanele vârstnice, principalele victime ale incendiilor   

În fiecare an, peste 500 de persoane vârstnice, în special cu vârste de peste 70 de ani, își pierd viața sau sunt rănite în urma incendiilor. Statistica a fost făcută public de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), care, împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, E.ON România şi Delgaz Grid, a lansat o nouă campanie naţională de informare în centrul cărora se află persoanele vârstnice şi aparţinătorii acestora: „De tine depinde să schimbi povestea. Viața este mai importantă!”.

 

Anul trecut, în România s-au produs zilnic, în medie, 19 incendii la locuințe, majoritatea dintre acestea în mediul rural. De asemenea, în aria de activitate a companiei Delgaz Grid (care include şi judeţul Cluj) au avut loc 12 explozii soldate cu 36 de victime, dintre care cinci şi-au pierdut viaţa, iar 30 din totalul persoanelor afectate au fost vârstnici. Plecând de la aceste date, IGSU, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Eon România şi Delgaz Grid au demarat o campanie de informare ce își propune să arate cât este de important să fie respectate măsurile de prevenție atât de către vârstnici, cât şi de către aparținători sau chiar de vecini, care pot să preîntâmpine anumite evenimente regretabile.

În categoria măsurilor de prevenţie sunt incluse lucrările de întreţinere, reviziile periodice și/sau reparaţiile (acolo unde se impun) la instalațiile electrice și de încălzire, precum și la coșurile de fum.

IGSU aminteşte că principalele cauze generatoare de incendii sunt utilizarea echipamentelor sau aparatelor electrice cu defecțiuni sau cu improvizații, nerespectarea regulilor privind utilizarea focului deschis în spații închise, jarul sau scânteile provenite de la sistemele de încălzire, mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate în timpul funcționării sau coșurile ori burlanele de fum defecte sau necurățate.

Incidentele au fost cauzate de executarea greșită a procesului de aprindere a focului la mașina de gătit, tip aragaz și/sau soba de încălzit, din teracotă sau de intervențiile neautorizate asupra instalațiilor cu gaz ale imobilului, a atras atenţia IGSU.

Intoxicațiile cu monoxid de carbon, care uneori pot fi fatale pentru persoanele afectate, sunt cauzate de coșuri de fum obturate sau de neetanșeități ori obturări la sistemele de evacuare a gazelor arse (la centrale termice sau sobe care funcționează cu gaze naturale), dar și de utilizarea aragazului pentru încălzirea locuinței.

Vârstnicii sunt stâlpii comunității noastre, iar siguranța lor este o responsabilitate pentru fiecare dintre noi. Prin intermediul acestei campanii ne dorim preîntâmpinarea unor evenimente care să le pună viața în pericol. Incendiile la locuințe reprezintă un risc semnificativ pentru persoanele în vârstă, dar cu sfaturi și recomandări adecvate putem să-i protejăm. Campania «De tine ține să schimbi povestea, viața este mai importantă!», derulată în colaborare cu E.ON România și Delgaz Grid, este un pas important în această direcție, prin care ne asigurăm că persoanele vârstnice primesc sprijinul de care au nevoie pentru a trăi în siguranță în propria locuință”, menționează generalul Dan-Paul Iamandi, inspector general al IGSU, într-un comunicat al instituţiei.

***

Din anul 2012, IGSU şi companiile amintite au derulat numeroase campanii de informare și conștientizare a cetățenilor cu privire la riscurile la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a surselor de energie: electricitate şi gaze naturale.

*Surse foto: IGSU/Facebook, captură video IGSU

(Ilona Farkas)

 

 

Ne poți asculta și aici: