Povestea tristă din spatele melodiei eliminate la Eurovision

Un festival de costume stridente, cântece antrenante şi de kitsch-uri ironice are loc pe fondul protestelor din oraşul gazdă Malmo faţă de participarea Israelului, din cauza războiului din Gaza. Aceasta este caracterizarea făcută de Reuters ediţiei din acest an a Eurovision-ului. Decizia organizatorilor de a elimina Olanda din concurs este una fără precedent, mai ales că piesa lui Joost este una pacifistă.

În această săptămână au fost organizate la Malmo, Suedia, mai multe proteste pro-palestiniene, manifestanţii solicitând excluderea din concurs a concurentei din Israel. Printre protestatari s-a numărat şi Greta Thunberg, cunoscuta activistă de mediu.

Incidentul nu are nimic de-a face cu delegaţia israeliană, a precizat comentatorul AVROTROS Eurovision, Cornald Maas. Potrivit radiodifuzorului olandez AVROTROS, Klein a fost filmat în ciuda acordurilor clar încheiate, imediat după ce a coborât de pe scenă după prestația sa din semifinala de joi. „Acest lucru nu a fost respectat şi a dus la o mișcare amenințătoare de la Joost către cameră. Însă cameramanul nu a fost atins”, a mai precizat acesta.

Iniţial, pe reţelele de socializare au apărut diferite scenarii, inclusv acela că eliminarea Olandei a avut legătură cu delegaţia Israelului.

 

Joost împreună cu părinţii săi care au murit pe când el avea doar 12 ani. Sursa foto: Instagram

 

În spatele cântecului interpretat de Joost Klein – „Europapa”, un hit olandez pop-punk, stă o poveste tristă. Artistul în vârstă de 26 de ani, care a câştigat prestigiosul Popprijs 2023, şi-a pierdut ambii părinţi la scurt timp unul de celălalt. În adolescenţă, la vârsta de 12 ani, Joost şi-a pierdut tatăl din cauza cancerului, iar un an mai târziu  mama sa a murit în urma unui infarct. Klein a fost crescut de sora şi fratele mai mari. De altfel, în finalul piesei cântate în semifinală, una optimistă, cântăreţul a avut un mesaj către părinţii săi.

 

Tatăl meu este una dintre cele mai mari surse de inspiraţie pentru mine şi m-a învăţat să-mi deschid mintea. Mi-a spus să nu mă uit la etichete. Oamenii sunt oameni. (…) ”Cred că tatăl meu ar râde foarte tare, cred că mama mea ar fi foarte mândră, dar tatăl meu ar face multe glume despre costumul meu”, a spus artistul, care apare într-un sacou cu umeri supradimensionaţi.

 

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: