Centenarul Primei Transmisiuni Radio din Natură – Noaptea Privighetorilor 2024

Societatea Ornitologică Română (SOR) vă dă întâlnire la cea de-a 11-a ediție consecutivă a evenimentului Noaptea Privighetorilor.

Într-o lume în care agitația urbană pare să acopere cântecul naturii, Societatea Ornitologică Română (SOR) își deschide din nou porțile către magia păsărilor în cadrul celei de-a 11-a ediții consecutivă a evenimentului Noaptea Privighetorilor. În anul centenar al primei transmisiuni radio în direct din natură, realizată de BBC în mai 1924, Noaptea Privighetorilor aduce omagiu frumuseții și diversității lumii păsărilor.

Locațiile din acest an au fost alese cu grijă pentru a oferi participanților o experiență de neuitat. Parcul Crâng din Buzău va fi gazda evenimentului pe 1 iunie, în timp ce Bucureștiul și Clujul își deschid porțile pe 9 iunie, în Campusul Universității de Ştiinţe Agronomice și Medicină Veterinară și respectiv în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”.

Evenimentul este o combinație reușită de elemente captivante: tururi ornitologice ghidate de cunoscători ai păsărilor, specialiști sau voluntari, ateliere educative în aer liber, pentru copii de toate vârstele, expoziții de fotografie despre păsări și natură, totul culminând cu un concert instrumental de muzică clasică, tot în aer liber. De cele mai multe ori, muzica de la finalul evenimentului este inspirată direct din natură, chiar de către păsările pe care uneori avem norocul să le vedem și auzim.

„Noaptea Privighetorilor este evenimentul care atrage alături de noi copii și părinți, iubitori de natură și de muzică sau curioși și doritori de experiențe noi. Pentru că această alăturare de activități educative, care se desfășoară în aer liber, cu un concert de muzică instrumentală, susținut și el tot pe o scenă în natură, nu încetează nici după atâția ani să adune în jurul nostru numeroși participanți. De aceea, dorim să exploatăm la maxim această întâlnire și să creștem numărul celor care protejează păsările și natura. Astfel, avem activități pentru vârste și gusturi diferite și încercăm mereu să ducem cântecul privighetorilor în locuri noi.”,  spune coordonatoarea proiectului Noaptea Privighetorilor, Teodora Domșa.

Programul complet al ediției din acest an

 

Buzău, 1 iunie 2024, Parcul Crâng – La Foișor

17:00 – 19:00 tururi ghidate de membrii și voluntarii SOR

17:00 – 19:00 ateliere educative pentru copii de toate vârstele

17:00 – 19:00 expoziția fotografică dedicată vieții microscopice a păsărilor sălbatice, realizată în colaborare cu Centrul de Microscopie Electronică „C. Crăciun” al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Agigea Bird Observatory din cadrul Stațiunii Biologice Marine „Ioan Borcea” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

19:00 – 19:30 recital instrumental susținut de Orchestra Liceului de artă „Margareta Sterian” din Buzău

Parteneri: Primăria Municipiului Buzău, Liceul de Artă „Margareta Sterian”

Tururile ornitologice, atelierele și concertul sunt gratuite.

 

Cluj, 9 iunie 2024, Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”

17:00 – 19:40 tururi ghidate de biologii și colaboratorii SOR (ghidaj în limba română și în limba maghiară) pe aleile parcului în căutarea păsărilor

17:00 – 20:00 ateliere educative pentru cei mici

17:00 – 20:00 Expoziția „Naturopolis – Natura de lângă noi”,  rezultatul unui concurs de fotografie de natură urbană realizat de FORONA (Organizația Fotografilor de Natură din România) cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov. Participanții au realizat fotografii prin intermediul cărora au fost scoase în evidență prezența și adaptarea animalelor sau a plantelor sălbatice în mediul antropic sau imagini care prezintă aspectele benefice ale coabitării omului cu natura sălbatică în zonele locuite.

20:00 – 20:40 recital instrumental susținut de Cvintetul de suflători Duende

Parteneri: Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, NaturalNet, Exclusiv Catering, Hugo, FORONA

Tururile ornitologice, atelierele și concertul sunt gratuite, dar se achită biletul de intrare în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”.

București, 9 iunie 2024, Campusul Universității De Ştiinţe Agronomice și Medicină Veterinară

17:00 – 19:00 – tururi ghidate de biologii și membrii SOR

17:00 – 19:00 – ateliere educative pentru mici și mari

17:00 – 19:00 – expoziție de fotografii realizate de campion mondial la canotaj Sergiu Bejan

19:00 – recital susținut de Formația Instrumentală Pro Nobile.

Partener: Universitatea de Ştiinţe Agronomice și Medicină Veterinară

Tururile ornitologice, atelierele și concertul sunt gratuite.

„Sperăm ca participanții să plece de la evenimentul nostru mai conectați cu natura și cu ei înșiși. Să realizeze ce efecte benefice au asupra noastră relaxarea și petrecerea timpului în aer liber, alături de cei dragi, dar și că nu e nevoie să străbată distanțe mari pentru a avea acces la natură. Orașele noastre au rezerve de oxigen și bunăstare în parcurile și grădinile lor și e de datoria noastră să luptăm pentru ele, să le menținem cât mai naturale și mai accesibile, ba chiar să le mărim numărul și suprafața. Natura urbană capătă peste tot în lume un rol de prim rang în asigurarea unei bunăstări fizice, dar mai ales psihice a locuitorilor orașelor. SOR se străduiește să aducă în atenția publicului de la noi această valoroasă rezervă.”, a mai precizat Teodora Domșa.

Noaptea Privighetorilor nu este doar un eveniment, ci o pledoarie pentru protejarea și conservarea habitatelor naturale și a speciilor de păsări. Într-o lume tot mai urbanizată, evenimente precum acesta ne reamintesc de legătura profundă pe care o avem cu natura și de responsabilitatea noastră de a o proteja pentru generațiile viitoare.

Ne poți asculta și aici: