Proiecte noi la biblioteca judeţeană din Cluj

Activităţile estivale de la Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga” continuă şi pe parcursul lunii august, acestea derulându-se pe grupe de vârstă şi în jurul ideii de carte şi lectură. Printre proiectele viitoare ce se pregătesc în ”laboratorul” bibliotecii şi detaliate în studioul EBS Radio de managerul Sorina Stanca se numără un program dedicat tinerilor pe tema combaterii ştirilor false.

 

Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga” derulează pe timpul vacanţei de vară a elevilor activităţi dintre cele mai diverse menite să-i ţină conectaţi pe aceştia la lumea cărţilor.

“Colegele mele au gândit programe variate pe grupe de vârstă şi, chiar dacă este vacanţă, şcolarii, mai mici sau mai mari, chiar liceeni, să petreacă timpul într-un mod nu doar relaxant, dar şi creator”. Aşadar, avem programe de lectură sau, evident, centrate în jurul cărţii, însă citim de plăcere”, ne-a asigurat Sorina Stanca, managerul instituţiei de cultură.

Printre activităţile foarte îndrăgite de către copii se numără vânătoarea de comori printre rafturile de cărţi, sesiunile de karaoke, dar şi parcurgerea procesului prin care ia naştere o carte. “Toată lumea ştie că un scriitor scrie o carte, dar e un drum lung de la manuscris şi până la acel moment când ajungem să o răsfoim. Ne-am gândit, aşadar, şi la meseriile celor care contribuie la naşterea unei cărţi: cine citeşte primul manuscrisul, cine îl aranjează în pagină, cine corectează cartea, cine o ilustrează, cine o tipăreşte, cine o vinde, cine o pune la dispoziţia cititorilor. Şi, astfel, am plecat de la bibliotecă şi ne-am întors tot la bibliotecă”, a explicat Sorina Stanca.

Iubitorii de carte îşi lărgesc orizontul nu doar prin pătrunderea în lumea magică a personajelor care îi aşteaptă cuminţi pe rafturi, ci şi prin interacţiunea socială şi cunoaşterea istoriei locale.

“În 2021 a debutat proiectul “Cutreier Clujul”, unul inedit, dar, deopotrivă necesar deoarece biblioteca nu trebuie doar să conserve istoria locală, ci să o facă şi cunoscută publicului. Degeaba deţii lucrări, documente, etc, dacă nu le valorifici, nu le popularizezi. De aceea am creat şi aplicaţia care poate fi folosită de oricine, iar mulţi vor fi surprinşi de faptul că vor găsi informaţii inedite de care nu au ştiut. Sunt informaţii survenite în urma unor cercetări seriose din mai multe surse sigure”, a mai subliniat doamna manager.

Totodată, în această perioadă se pot viziona filme pe terasa bibliotecii, iar pe simezele din holul sediului principal al bibliotecii poate fi admirată expoziţia pregătită de Muzeul Cercetăşiei din Varşovia şi dedicată istoriei de peste o sută de ani a cercetașilor polonezi, dar şi a legăturii speciale cu cercetaşii români din perioada interbelică.

“Din anul 2010 avem un raft de carte poloneză, în limbile română, engleză şi poloneză, şi anual, ca urmare a parteneriatului foarte bun cu Institutul Polonez din Bucureşti, au loc cel puţin două expoziţii care evidenţiază relaţiile româno-polone din diverse domenii”, a mai spus Sorina Stanca.

Biblioteca judeţeană pregăteşte mai multe programe, între care două sunt finanţate de Ambasada SUA la Bucureşti şi se adresează tinerilor: unul are ca temă combaterea ştirilor false, “îi vom învăţa cum să filtreze informaţile pe care le primesc pe internet”, respectiv un club de grafică pe calculator, adresat celor mai talentaţi. De asemenea, pentru sfârşitul de an, la bibliotecă se mai pregăteşte un club, “de fapt un şir de cursuri”, care se adresează liceenilor în primul rând şi, care, au fost gândite ca nişte “lecţii de democraţie”, respectiv “antreprenoriat social”.

Tinerii pot obţine la bibliotecă şi nformaţii utile despre programul FLEX, prin intermediul căruia Guvernul american oferă burse elevilor din întreaga lume pentru a studia, timp de un an de zile, la un liceu din SUA.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: