Reacţii diverse după premiera filmului românesc “Trei kilometri până la capătul lumii”

Singurul film românesc selectat în competiţia de la Cannes – “Trei kilometri până la capătul lumii” în regia lui Emanuel Pârvu – a stârnit reacţii dintre cele mai diverse după premieră. Publicul i-a răsplătit pe actorii prezenţi şi pe regizorul român cu aplauze generoase, presa din Europa a avut cuvinte de laudă la adresa peliculei, însă criticii de peste Ocean au apreciat filmul ca fiind “o dramă competentă dar previzibilă”.

Sursa foto: Facebook

Competiția de la Cannes a prezentat în premieră, în ultimii 20 de ani, câteva filme românești remarcabile, creaţii a noului val românesc. Dar participantul neo-realist vorbăreț din acest an, “Trei kilometri până la sfârșitul lumii, nu este la același nivel cu Moartea domnului Lazărescu sau 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile , concluzionează The Hollywood Reporter.

Totuşi, criticii au remarcat frumoasele peisaje din Delta Dunării şi ospitalitatea localnicilor.

Variety notează că pelicula „La trei kilometri până la sfârșitul lumii” este “un portret al unui mic sat românesc făcut și mai mic de prejudecăți, iar “actorul devenit regizor Emanuel Pârvu examinează consecințele unui atac homofob într-o comunitate rurală din mai multe perspective, dar o schimbă în mod ciudat pe cea a victimei.

Variety mai remarcă faptul că “titlul nu este explicat în film”, iar confruntarea dintre dragoste, ură, tradiţie şi dreptate, este “oarecum trecută cu vederea”.

Filmul lui Emanuel Pârvu va fi proiectat şi la Festivalul de Film Transilvania – TIFF, care va începe în data de 14 iunie.

(Ilona Farkas)

 

Ne poți asculta și aici: