Recital cameral de Paști susţinut de Cvartetul Transilvan

Cvartetul Transilvan va susţine luni, 29 aprilie 2024, la Biserica Piaristă, un recital cameral specific perioadei premergătoare Sfintelor Paşti. În program Ultimele șapte cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce, Hob. III:50-56, de Joseph Haydn. Cvartetul Transilvan este format din Gabriel Croitoru –vioara I, Nicuşor Silaghi vioara a II-a, Marius Suărăşan violă şi Vasile Jucan – violoncel.

În debutul Săptămânii Patimilor, Biserica Piaristă vă așteaptă să îi treceți pragul pentru a participa la un recital cameral de Paști oferit de Cvartetul Transilvan (Gabriel Croitoru – vioara I, Nicușor Silaghi – vioara a II-a, Marius Suărășan – violă și Vasile Jucan – violoncel). Evenimentul va avea loc luni, 29 aprilie 2024, ora 19.00, programul serii constând din Joseph Haydn – Ultimele șapte cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce, Hob. III:50-56. 

**

Ultimele șapte cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce este o lucrare orchestrală de Joseph Haydn, comandată în 1786 pentru slujba din Vinerea Mare de la Oratorio de la Santa Cueva din Cadiz, Spania. Publicată în 1787 și interpretată ulterior la Paris, Roma, Berlin și Viena, lucrarea a fost adaptată în același an pentru cvartet de coarde, pentru ca mai apoi Haydn să realizeze și o versiune pentru pian solo, pentru ca în anul 1796 să fie adaptată ca oratoriu (cu forțe vocale atât solistice, cât și corale).

Cele șapte secțiuni meditative principale se bazează pe șapte expresii atribuite lui Iisus în timpul răstignirii sale. Cele șapte secțiuni sunt denumite „sonate” și sunt toate lente. Ele sunt încadrate de o “Introducere, tot lentă, și o concluzie rapidă, denumită „Cutremur”, pentru un total de nouă mișcări. În realizarea lucrării sale, Haydn a folosit o gamă extrem de largă de tonalități pentru o compoziție din acea epocă.

Formula pentru cvartet de coarte este cea în care lucrarea lui Haydn este cel mai des auzită / ascultată și constă dintr-un grup de șapte lucrări (Hob. III:50-56), cu Introducerea care se alătură sonatelor de la I la VII, la care se adaugă partea finală – „Cutremurul”. Partitura viorii I include și textul latin direct sub portative, „rostind” cuvintele lui Isus pe cruce din punct de vedere muzical.

**

Cvartetul Transilvan, format din Gabriel Croitoru – vioara I, Nicușor Silaghi – vioara a II-a, Marius Suărășan – violă și Vasile Jucan – violoncel, a fost fondat în anul 1987, obținând, atunci, într‑o perioadă relativ scurtă de timp, numeroase premii și distincții naționale.

Intensa activitate artistică a Cvartetului se reflectă în multiplele concerte, susținute întotdeauna la un înalt nivel, în România și în întreaga lume. Cvartetul a participat la festivaluri internaționale de prestigiu, precum Aspen Music Festival, Ravinia Festival, cele din Aldeburgh, Bath, Edinburgh, Belfast, Kuhmo, Bad Gleichenberg, Salzburg, Chemnitz, Salamanca, Eche-sur-Alzette, Aix-en-Provence.

Repertoriul Cvartetului cuprinde creații ale marilor compozitori clasici, romantici, moderni și contemporani (incluzând realizarea unui mare număr de prime audiții absolute).

În cei peste treizeci de ani de activitate artistică, Cvartetul Transilvan a susținut numeroase concerte, reprezentând totodată România și prin recitaluri organizate cu ocazia evenimentelor importante și a întâlnirilor diplomatice la nivel înalt (Consiliul Europei, Comisia Europeană, vizite prezidențiale, aniversări naționale).

În afară de activitatea artistică, membrii Cvartetului Transilvan îndrumă și o serie de tineri valoroși prin activitatea didactică pe care o desfășoară în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” și a Universității de Muzică din București.

**

Filarmonica de Stat „Transilvania” informează publicul meloman că recitalul va începe la ora 19.00, iar biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

 

 

Ne poți asculta și aici: