Rezultate de excepţie pentru majoretele clujence

Majoretele de la echipele Eclipse şi Elite s-au întors de la Campionatele Mondiale din Croaţia cu 6 medalii de aur, 7 de argint şi 4 de bronz. Instructoarea Virgilia Nona a dezvăluit în studioul EBS Radio cum poate o fată să facă performanţă în acest sport: cu multă muncă, dăruire şi plăcere de a dansa.

 

Sportul majoretelor îmbină pasiunea pentru dans, cu elemente de gimnastică şi acrobaţie, iar performanţă nu se poate face fără multe ore de antrenament, disciplină şi seriozitate. Instructoarea Virgilia Nona, care antrenează echipele de majorete Eclipse şi Elite, a dezvăluit în studioul EBS Radio câteva dintre secretele acestui sport care implică “foarte multă dedicare şi implicare atât din partea copiilor, cât şi a părinţilor”:

Sursa foto: Facebook

“Sunt necesare foarte multe ore de antrenament, dublate de disciplină şi seriozitate. Fetele trebuie să păstreze un echilibru astfel încât să menţină şcoala pe primul loc, dar să se organizeze în aşa fel încât să poată face şi antrenamentele. Noi dansăm, facem gimnastică, acrobaţii, îmbinăm mai multe stiluri de dans, iar acest lucru e un câştig”, a spus Virgilia Nona.

Potrivit acesteia, există mai multe stiluri, cu mici diferenţe între ele: majorete tradiţionale cu pompon (dans cu pomponii, se îmbină mai multe stiluri de dans precum balet, dans contemporan, dansuri latino, dans de societate, hip-hop), majorete tradiţionale cu baton (se dansează aceiaşi paşi de bază, doar că majoretele se folosesc de baton, utilizând anumite tehnici – îl învârt, îl aruncă pe sus, etc), majorete show-dance (cel mai captivant stil dintre toate deoarece seamănă foarte mult cu gimnastica ritmică şi se utilzează elemente de acrobaţie).

În ceea ce priveşte campionatul din Croaţia, instructoarea a subliniat că au participat între 10 până la 20 de concurente, respectiv echipe la fiecare categorie în parte, ceea ce a însemnat “o competiţie destul de mare” şi, deşi nu a fost uşor, premiile acestea au reprezentat “cireaşa de pe tort, o completare la performanţele obţinute anul trecut la campionatele europene”.

“Am particpat la mai multe categorii, iar planul pentru anul următor este să fim pe locul 1 la toate”, a transmis Virgilia Nona.

Intenţia instructoarei a fost aprobată de Sonia Borz, campioană mondială la categoria open baton junior solo, membră a echipei de majorete Eclipse şi elevă în clasa a VII-a la Liceul teoretic “Mihai Eminescu”: “Acest premiu reprezintă încununarea celor 6 sau chiar 8 ore de antrenament pe zi. Sunt împăcată cu gândul că am dat tot ce am putut şi am obţinut astfel medalia de aur”.

Performanţa Soniei Borz vine după un program zilnic încărcat: “dimineaţa şcoală, de la orele de curs direct la antrenamente, teme, o plimbare în aer liber sau un film şi odihnă“. Vacanţa pentru tânăra sportivă înseamnă ieşiri cu prietenii, piscină, dar şi un spectacol cu majoretele în Macedonia.

Palmaresul la această competiţie a fost completat de alte două premii speciale obţinute de echipa Madness de la UMF Cluj, la categoria senioare, pentru cel mai bun punctaj din concurs, respectiv echipa Deja – Vu, care a primit premiul special din partea arbitrilor la categoria junioare.

***

Sursa foto: https://majoreteclipse.ro/

 

Fetele pot practica acest sport încă de la vârste mici, 3 – 5 ani, însă condiţia primordială este “să le placă să danseze”. Potrivit instructoarei echipe Eclipse, o majoretă trebuie să fie, întâi de toate, organizată şi muncitoare, deoarece talentul se poate şlefui. “Nu plecăm de la premisa că trebuie să avem neapărat talent pentru a face un lucru, un sport, etc. Ştim foarte bine că, de multe ori, munca bate talentul”.  

A consemnat Ilona Farkas 

Ne poți asculta și aici: