România ar trebui să facă parte din Schengen “cât mai curând posibil”

Excelenţa Sa, doamna Willemijn van Haaften, Ambasador al Regatului Ţărilor de Jos în România, s-a aflat marţi, 7 noiembrie, în vizită la Cluj – Napoca. Cu această ocazie, doamna ambasador a avut întâlniri cu reprezentanţii municipalităţii clujene, ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean Cluj. La inaugurarea oficială a unei facilităţi de producţie într-o suburbie a oraşului, doamna Willemijn van Haaften a spus ziariştilor prezenţi că România ar trebui să facă parte din Schengen “cât mai curând posibil”.

 

În cadrul întâlnirii cu subprefectul judeţului Cluj, domnul Tasnádi István-Szilárd, dialogul cu doamna ambasador a vizat “potenţialul economic, social şi educaţional al judeţului Cluj, în vederea identificării de viitoare oportunităţi de cooperare bilaterală, în contextul în care comunitatea de afaceri olandeză este bine reprezentată în zonă”.

De asemenea, Excelenţa Sa, însoţită de domnul Wouter Reijers, Consul onorific al Regatului Țărilor de Jos în România, a avut programată o discuţie şi la Primăria oraşului Cluj-Napoca, unde fost întâmpinată de domnul viceprimar Dan Ştefan Tarcea. Potrivit acestuia, în cadrul întâlnirii s-a discutat despre “dimensiunea inovatoare a orașului, mediul universitar clujean, proiectele aflate în derulare, precum și despre posibile cooperări în diferite domenii în care Regatul Țărilor de Jos s-ar putea implica în Cluj-Napoca”.

În ceea ce priveşte investiţiile olandeze din oraşul nostru, a mai scris viceprimarul Tarcea pe o reţea de socializare, citând Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj, “240 firme cu participare de capital olandez îşi desfăşoară activitatea în municipiul Cluj-Napoca”. Totodată, datele Serviciului pentru Imigrări al judeţului Cluj arată că în municipiul Cluj-Napoca locuiesc 179 de cetățeni olandezi.

După o întrevedere şi cu vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, domnul Vákár István, ambasadoarea Ţărilor de Jos la Bucureşti a participat şi la inaugurarea oficială a unei facilităţi de producţie într-o suburbie a oraşului.

În acest context, doamna Willemijn van Haaften a spus ziariştilor prezenţi că România ar trebui să facă parte din Schengen “cât mai curând posibil”, iar faptul că ţara noastră nu este încă membră a acestei zone de circulaţie liberă se datorează unor “obstacole care nu au legătură cu România şi nici cu relaţia dintre Ţările de Jos şi România”.

„Pentru că sunt o persoană optimistă, sunt alături de voi în speranța că această aderare la Schengen a României va avea loc mai devreme decât mai târziu”, a declarat Excelenţa Sa, potrivit monitorulcj.ro.

Aderarea la Schengen a României a fost blocată, în decembrie 2022, de Austria, care continuă să se opună.
Într-un interviu acordat Bloomberg la București, premierul Marcel Ciolacu a precizat că, în încercarea de a grăbi procesul de aderarea la Schengen, România va cere Spaniei, țară care până la finalul anului deține președinția rotativă a Consiliului UE, să organizeze o ședință extraordinară a consiliului JAI în luna decembrie pentru a reexamina candidatura României. Totodată, pentru a mări şansele de aderare, ţara noastră ar putea să ceară decuplarea de Bulgaria.

*Sursa foto: Facebook/Dan Ştefan Tarcea (viceprimarul municipiului Cluj Napoca)

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: